Usha RameshUsha Ramesh groeide op in India. Dit land is nog steeds een grote inspiratiebron voor de kunstenaar. “De mensen en vormen boeien mij. Ook kleur is zeer belangrijk. Het symboliseert ademhaling, leven, vreugde en positiviteit.” Het werk van Usha is van 28 november t/m 24 december te zien in het Terratorium.

Ruim twintig jaar geleden verhuisde Usha naar Nederland. “Mijn werk is altijd stilistisch geweest”, vertelt zij. “Door het gebruik van vloeiende lijnen en felle kleuren probeer ik het levendig te maken. In het verleden haalde ik mijn inspiratie uit mijn eigen omgeving in India, bijvoorbeeld uit de tempelkunst. Ik gebruikte destijds waterverf.”

Als tiener was Usha al geïnteresseerd in tekenen en zat zij op schilderles. Na de middelbare school rondde zij de opleiding ‘Fine Arts’ af en exposeerde zij in India en Amerika. In 1992 verhuisde de kunstenaar met haar man en twee kinderen naar Nederland. Zij exposeerde hier op diverse locaties.

Perfecte match

In Nederland richt Usha zich op de aquareltechniek, met onderwerpen als bloemen en landschappen. “Na een aantal jaar aquarelleren miste ik toch iets in mijn werk. In 2006 kwam ik in aanraking met de droognaald druktechniek en ging ik terug naar mijn ‘roots’ voor inspiratie. Het bleek een perfecte match. De techniek biedt ruimte voor planning én spontaniteit. Bovendien kan ik er ook gebruik van maken bij mijn tekeningen. De felle kleuren van de etsinkt zijn expressief en experimenteel. Het uiteindelijke resultaat, de afdruk, blijft altijd een verrassing.”

Kolam

In het werk van Usha zitten regelmatig diverse symbolen verwerkt, waaronder de Kolam, gebaseerd op een eeuwenoude Indiase traditie. “De uiterlijke kenmerken van de Kolam lijken een beetje op die van een mandala”, vertelt Usha. “Toch heeft deze een andere betekenis. Iedere ochtend wordt de Kolam getekend op de grond voor de ingang van een huis. De Kolam is alleen mooi wanneer deze pas is getekend, ’s middags is hier weinig van over. Het symboliseert de vergankelijkheid. De volgende dag wordt weer een nieuwe Kolam getekend. Het symbool wordt ook gebruikt als versiering tijdens feestdagen en bruiloften.”

De expositie ‘Rooting for color’ is van 28 november t/m 24 december gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. De kunstenaar is tijdens de expositieperiode iedere donderdag en vrijdag aanwezig (m.u.v. 11 december), adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

-advertenties-

-goede doel-