Holy Spirit as Dove Met Paasdag meegeteld is het vijftig dagen totdat de Heilige Geest uitgestort wordt over de Apostelen.

Op Goede vrijdag werd Jezus Christus gekruisigd. Met Pasen is zijn verrijzenis. Hij staat zijn Apostelen nog veertig dagen bij voor hij ten Hemelen vaart (Hemelvaart). In de tien dagen die volgen bidden de leerlingen dat de Heilige Geest over hun zal worden uitgestort. Dit gebeurt dan ook.

"Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken." (Handelingen 2:1-4)

De Discipelen verspreidden vanaf dat moment, gevuld met de Heilige Geest, het Evangelie in alle talen. Pinksteren, de uitstorting van de Heilige Geest wordt als het begin van de Christelijke kerk gezien.

De maandag na Pinksteren (Pinkstermaandag of tweede pinksterdag) is in veel Europese landen een vrije dag, net als in Nederland. In de Zaanstreek en in Zeeland kent men een derde Pinksterdag (ook wel  'derde Pinkster' of 'Pinkster drie'). De derde Pinksterdag was de eerste echte vakantiedag die werknemers van de op Walcheren (Vlissingen) gelegen scheepswerf KMS (Koninklijke Maatschappij de Schelde) kregen.

Pinksteren staat vaak in het teken van 'naar de camping gaan' of naar lokaal of landelijk vermaak. Zo is er sinds de jaren '70 Pinkpop, eerst in Geleen, later in Landgraaf. Pinksteren staat dan in het teken van de popmuziek. Er zijn maar weinig Nederlandse liedjes over Pinksteren, maar 'Op een mooie Pinksterdag', gezongen door Leen Jongewaard en Andre van den Heuvel, kennen veel mensen wel. De tekst werd geschreven door Annie MG Schmidt en de muziek is van Harry Bannink. Ook zijn veel woonboulevards deze dag geopend zoals ook het Woonhart in Zoetermeer.

Bron: Wikipedia en Youtube

-advertenties-

-goede doel-