het vliegtuig de jolly duck in 1944Op 22 februari 1945 maakte het vliegtuig de ‘Jolly Duck’ een noodlanding in de Geerpolder. In het Stadsmuseum Zoetermeer is een mini-tentoonstelling ingericht met uniek materiaal van de Amerikaanse bommenwerper. De tentoonstelling is te zien van 29 april t/m 31 mei. Op Bevrijdingsdag 5 mei is het museum gratis geopend. Van 14.00 tot 16.00 uur zal Jaap van Rij, de zoon van de Zoetermeerse verzetsheld Jacob van Rij, aanwezig zijn om zijn boek ‘De Opperwachtmeester in oorlogstijd’ te signeren. Maarten Havinga en Sylvan Staub, makers van de website www.jollyduck.com en experts op dit gebied, zijn de hele dag aanwezig om de tentoonstelling toe te lichten.

De Jolly Duck

Zeventig jaar geleden, op 22 februari 1945, crashte het vliegtuig de ‘Jolly Duck’. De Liberator B24 bommenwerper had negen bemanningsleden. Ze overleefden de crash, maar vier werden meteen gevangen genomen door de Duitsers. De vijf andere Amerikanen konden vluchten. Een van hen was John McCormick, een drieëntwintigjarige boordschutter uit Pennsylvania. Hij verstopte zich in de hooiberg van een boerderij aan de Zegwaartseweg. Het Zoetermeerse verzet zorgde ervoor dat hij kon onderduiken in het Jachthuis in Zevenhuizen. Hij heeft daar ruim twee maanden gewoond, samen met ondergedoken verzetsleden en Engelse vliegeniers. Op 29 april 1945 deden de Duitsers een inval in het Jachthuis waarbij John McCormick en verzetsstrijder Jacob van Rij om het leven kwamen. Jaap van Rij was die dag toevallig in het Jachthuis met zijn moeder, maar kon op tijd vluchten. Hij is de laatst overlevende van de inval op het Jachthuis.

Filmpjes van de beschieting

In 2011 kwamen er filmpjes boven water van de beschieting van de bommenwerper. Als een neergestort vliegtuig nog grotendeels in tact was, werd het door de Geallieerden onder vuur genomen. De Jolly Duck werd op 26 februari 1945 beschoten door Engelse Spitfire’s. Naast de boordkanonnen waren 16 mm camera’s gemonteerd, die begonnen met opnemen zodra de trekker werd overgehaald. Zo kon een piloot aantonen dat hij zijn opdracht met succes uitgevoerd had. Op de filmpjes is te zien dat de Jolly Duck beschoten wordt. Helaas werd hierbij niet alleen het vliegtuig geraakt. De bommenwerper werd bewaakt door Duitse soldaten en die vonden het prima als nieuwsgierige bewoners een kijkje kwamen nemen. Kinderen mochten zelfs in het wrak spelen. Zo ook op de dag van de beschieting. Vijf mensen kwamen om het leven waaronder de 15-jarige Jopie en de 5-jarige Gerrie van Bemmelen.

Mini-tentoonstelling ‘De Jolly Duck. Het verhaal van een Amerikaanse bommenwerper’

Vanaf 2005 is in de Geerpolder veldonderzoek gedaan naar sporen van de bommenwerper. Er zijn onder andere delen van de romp, een motorplaat en kleine brokstukken gevonden. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de Jolly Duck. Op de mini-tentoonstelling in het Stadsmuseum Zoetermeer is voor het eerst al het unieke materiaal samengevoegd, dat een bijzonder beeld geeft van een Amerikaanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei is de entree van het museum gratis.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Floravontuur Promotie Zoetermeer

29 april t/m 31 mei, Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, tel. 079-3164735, www.stadsmuseumzoetermeer.nl, open: di t/m vrij: 10.00 – 16.00 uur, za en zo: 13.00 – 17.00 uur,

entree: € 3,00, kinderen t/m 12 jaar, MJK, ICOM, CJP en op Bevrijdingsdag 5 mei: toegang gratis

-advertenties-

-goede doel-