foto krantBibliotheek Zoetermeer is één van de winnende bibliotheken van de complete Lemniscaat collectie. Deze week werd de collectie feestelijk gepresenteerd in de Hoofdbibliotheek.

Naar aanleiding van het 50-jarige bestaan schreef uitgeverij Lemniscaat een wedstrijd uit voor alle openbare bibliotheken van Nederland. De bibliotheken konden het complete leverbare fonds van Lemniscaat én alle in de toekomst te verschijnen titels winnen. Inmiddels zijn de winnaars van de wedstrijd bekend. Het gaat om een schenking van ruim 25.000 boeken, bijna 600 titels per bibliotheek. De schenking is mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion en het Centraal Boekhuis, die de uitlevering van de boeken verzorgd hebben.

Klassiekers

Tot de Lemniscaatcollectie behoren onder andere klassiekers van schrijvers en illustratoren als Paul Biegel, Sjoerd Kuyper, Jan Terlouw, Ingrid en Dieter Schubert en Charlotte Dematons. Ook het non-fictiefonds van de uitgeverij is onderdeel van de schenking. Lemniscaat vindt dat deze boeken thuishoren in bibliotheken, die immers de functie hebben om kinderen én volwassenen te laten kennismaken met mooie boeken.

Met de gift reageert uitgeverij Lemniscaat op de grootschalige sluiting van bibliotheekvestigingen en de inkrimping van collecties, een ontwikkeling die volgens het onderzoeksrapport Bibliotheek van de toekomst – knooppunt voor kennis, contact en cultuur, dat Job Cohen begin 2014 overhandigde aan staatssecretaris Bussemaker, zal leiden tot meer laaggeletterdheid, culturele verarming en voor kinderen minder kans op een succesvolle maatschappelijke loopbaan.

-advertenties-

-goede doel-