Yvon GreversIn de maand december is het werk van Yvon Grevers te zien in het Terratorium. De vogelwereld is haar grote inspiratiebron. “Vogels hebben het vermogen om te vliegen, het aardse te overstijgen en een overzichtspositie in te nemen. Maar vogels kunnen ook ‘landen’: een nest bouwen, een bedding maken.”

“Ik laat mij inspireren door vogels van divers pluimage”, aldus Grevers. “Van de magische hop tot de slimme kraai. De uil nodigt me in het bijzonder uit tot onderzoek in keramiek of brons.

Welk nest?

Als psycholoog werkt Grevers tijdens haar begeleidingen graag met het nest als metafoor voor het menselijk gezin. Als kunstenaar verbeeldt ze regelmatig nesten in verschillende materialen. “Ouders bouwen een nest met het materiaal wat ze ter beschikking hebben. Soms is het nest groot, soms klein. Soms zacht, soms hard. Soms is het gemaakt van takjes, mos en dons. Soms bestaat het uit keien, scherven en prikkeldraad. Beschadigde ouders bouwen nesten met gaten. En sommige ouders lukt het al helemaal niet (meer) om een nest te bouwen. De ‘bagage’ waarmee de jongen moeten uitvliegen is evenzo zeer verschillend. Daarmee moeten ze het doen en er iets van maken.”

Yvon Grevers werkt momenteel veel in keramiek, gecombineerd met diverse materialen. “Ik voel echter de (edel)metalen ook weer trekken”, vertelt zij. “Bijvoorbeeld draagbare objecten in zilver, eventueel gecombineerd met andere materialen.”

“Omdat ik als psycholoog in het speciaal voortgezet onderwijs werk, is de tijd om als kunstenaar aan het werk te zijn beperkt. Overal in huis liggen notitieboekjes en blaadjes papier met schetsen en krabbeltjes om later uit te werken. Er ‘rijpt’ het nodige werk in mijn hoofd voordat ik mijn ‘ei’ daadwerkelijk kan leggen. Ik hoop dat ik in de toekomst nog vele ogen mag openen voor de (gevleugelde) schoonheid die ons omringt…”

Over de kunstenaar

Als jong meisje voelde Yvon Grevers al de drang tot het scheppen van dingen. “Ik knutselde me als het ware een weg door het leven. Ook voelde ik me diep verbonden met de natuur en de dierenwereld. Grevers volgde een opleiding aan de Vrije Academie ‘Psychopolis’ in Den Haag. Daarnaast kreeg zij diverse (privé)lessen van de Voorburgse beeldhouwster Marian Gobius.

De expositie ‘Van divers pluimage…’ is de hele maand december gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag (Eerste- en Tweede Kerstdag gesloten) van 11-17 uur, adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

-advertenties-

-goede doel-