Het stadhuiscomplex in Zoetermeer is te groot en niet duurzaam genoeg, vindt de gemeente. Een verbouwing zou noodzakelijk zijn: een kleiner en duurzamer stadhuis levert ieder jaar een flinke besparing op. En er komt ruimte vrij die aan andere functies kan worden besteed, zodat het Stadhuisplein een aantrekkelijker plek wordt om te verblijven.

Bibliotheek Zoetermeer maakt ook deel uit van het stadhuiscomplex. Hoe raken deze plannen de bibliotheek, is dit goed voor de bieb of juist niet? Kan de bibliotheek wel in het gebouw blijven zitten?

joke mos bibJoke Mos, directeur van Bibliotheek Zoetermeer, stelt iedereen gerust: “De bibliotheek is en blijft onderdeel van het stadhuiscomplex! Maar er gaat wél een heleboel veranderen”.

Het gaat om een grote verbouwing die een aanzienlijke investering van de gemeente vraagt. Op 7 oktober zijn de plannen voor een verbouwing en verduurzaming van het stadhuis gepresenteerd aan de gemeenteraad. Natuurlijk heeft de raad hier veel vragen over gesteld. Is het in deze tijd wel verantwoord om een dergelijk grote investering in een gebouw te doen?

Als de verbouwing doorgaat kan de bibliotheek minder vierkante meters van de gemeente gaan huren en daarmee voldoen aan de nodige bezuinigingen. En daarbij komt dat de bibliotheek ook nauw met de gemeente kan gaan samenwerken. Bijvoorbeeld met het delen van kantoren en ook vergaderruimtes.

In de vernieuwde ruimte gaat de bibliotheek bovendien ook intensief gaan samenwerken met ruim dertig Zoetermeerse organisaties die graag hun krachten willen bundelen met de bibliotheek en met elkaar. De huidige inwoners van de bibliotheek, zoals Meerpunt, het JIP, VIP, het Gilde en de Volksuniversiteit, krijgen dan gezelschap van een flink aantal andere samenwerkingspartners, zoals onder andere Zoetermeer Actief. Samen bieden zij de inwoners van Zoetermeer informatie en activiteiten op allerlei terreinen, zoals lezen, educatie, gezondheid en het wonen en werken in Zoetermeer.

Centrum LIB: het Centrum voor Lezen en leren, Informeren en Beleven, wordt dan realiteit. De Zoetermeerders zullen heel gemakkelijk op één punt terecht kunnen voor alle mogelijke vragen. Ook voor gemeentelijke dienstverlening, want het publieksplein van de gemeente en Centrum LIB krijgen een gezamenlijke ingang. En er komt bruis op het plein, meer horeca en leuke activiteiten.

Centrum LIB bestaat nu nog alleen op de tekentafel, maar Joke Mos hoopt er snel mee van start te kunnen gaan. De gemeenteraad zal in november een besluit nemen over het nieuwe centrum. Ook de andere bibliotheken in Nederland kijken met belangstelling naar de vernieuwende plannen in Zoetermeer en directeur Joke Mos wordt door veel bibliotheken gevraagd als gastspreker. Op 10 december zal zij als spreker op het Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage vele bibliotheekbesturen uitleggen hoe Centrum LIB in Zoetermeer vorm gegeven wordt.

-advertenties-

-goede doel-