Project Z reclameProject Z begon zoals vele filmprojecten beginnen: met een droom van drie vrienden. Maar hoe pak je dat aan als jongere, zonder ervaring met produceren, regisseren en opzetten van zo’n project? Al vanaf het begin was het duidelijk dat de jongeren ambitie en enthousiasme genoeg hadden, het moest niet zomaar een amateur filmpje worden die je in een middagje opneemt. Een goede film maken, dát was het doel.

Reclame 2Tom de Wijs, Niels Bosman en Wendy van Dam begonnen met het verzinnen van de verhaallijn, een spannend maar realistisch verhaal moest het worden. De volgende stap was het verkrijgen van het budget, de drie gingen naar fonds 1818-24, Xzjon en CKC Digital Art Lab toe om te praten over ondersteuning. Met steun van deze drie fondsen erbij werd het project steeds groter!

Het verhaal kreeg langzaam vorm, Tom de Wijs (regisseur en student Grafisch Lyceum in Rotterdam) vertelt dat de film beetje bij beetje vorm kreeg: “Soms als je op straat liep kreeg je opeens een ingeving en werd er weer een verhaallijn aangepast, en op die manier hebben we het script stukje bij beetje geschreven. Tijdens het schrijven hadden we al mensen in het plaatje voor de rollen, dus sommige rollen hebben we echt op een bepaald persoon geschreven!”

Nadat Project Z, een geheim project, mislukt komt er een virus vrij wat duizenden mensen transformeert in vleesetende Bijters. Twee groepen jongeren verschuilen zich in een bos en oud gebouw waar ze denken veilig te zijn. Maar Bijters is niet het enige waar ze bang voor zijn, hoe gedraag je je in een groep waar je niemand kent maar waarmee je samen moet werken, hoe zit het met de problemen die ze hadden vóór dit alles begon? nemen ze dit mee naar het ‘nieuwe leven’ of gaan ze opnieuw verder, is dit een nieuw begin, of het begin van het einde?

Niels nam de functie van Art Director op zich, hij zorgde voor alle spullen die nodig waren bij de scenes en richtte de ruimtes in waar de film is opgenomen. Niels: “Verder speel ik zelf ook een rol in de film als Casper Tromp. Ik speel de mannelijke leider van de overlevende groep in het bos. Ik ben er wel achter gekomen dat in cast en crew te zitten niet heel handig is. Daarom ga ik er voor kiezen om in het vervolg bij de crew te blijven en niet om ook nog een rol te spelen.”

Wendy is verantwoordelijk voor de grime op de set, een hele klus met alle zombies en wondjes die geschminkt moesten worden! Ze is heel trots op het resultaat wat ze met z’n allen bereikt hebben: “Het is heel leuk om samen met vrienden dit te kunnen maken! We begonnen met drie man, nu zijn we een crew van vijftien mensen! Ik ben nu al trots op wat we, tot nu toe, al voor elkaar hebben gekregen en wat er nog gaat komen!”

Op de facebook pagina van Project Z is de ontwikkeling van de film te volgen: www.facebook.com/iwsProjectZ

Op 31 oktober gaat de wij de trailer van Project Z in première tijdens het Halloween festival bij het Warm Water Jeugdtheater in het Kwadrant Theater Zoetermeer. In februari 2015 komt de film uit en gaat in première in het Kwadrant Theater in Zoetermeer, de datum is nog niet helemaal zeker.

-advertenties-

-goede doel-