clooney overzicht LIB IMG 7247kopieSamenwerkingspartners en medewerkers van de Bibliotheek kwamen woensdag 17 september bij elkaar in Clooney’s om de draad weer op te pakken na een lange zomervakantie. Het afgelopen jaar hebben de Bibliotheek en haar partners namelijk plannen ontwikkeld voor een hechte toekomstige samenwerking met elkaar in het pand aan het Stadhuisplein. Samenwerking in de vorm van Centrum voor Lezen en Leren, Informeren en Beleven (Centrum LIB).

Wat is Centrum LIB ook alweer?

De Bibliotheek wil met ruim 30 lokale partners gaan samenwerken in het pand aan het Stadhuisplein 2 om gezamenlijk aan alle Zoetermeerders een laagdrempelige ingang te bieden tot lezen en leren, informatie en advies. Tientallen maatschappelijke, educatieve en culturele organisaties onder 1 dak die daar niet alleen hun eigen dienstverlening kunnen uitvoeren maar ook echt gaan samenwerken in activiteiten en projecten voor Zoetermeerders. De Bibliotheek is samen met de partners bezig een raadsvoorstel voor Centrum LIB te schrijven, die hopelijk nog in 2014 in de raad zal worden behandeld. De realisatie van Centrum LIB zou dan ook in pas lopen met de renovatie van het Stadhuiscomplex, als dit plan door de gemeenteraad wordt goedgekeurd.

Borrelpraat

Zoetermeer Actief vroeg de borrelaars waarom zij het zo belangrijk vinden dat Centrum LIB er komt en wat de toegevoegde waarde daarvan is.

Joke Mos en MarjoleinThomas Wijsman van de Volksuniversiteit ziet de meerwaarde vooral in het elkaar aanvullen: “Samen bieden we een compleet aanbod en door korte lijnen en grondige kennis van elkaars expertise kunnen samenwerkingspartners actief naar elkaar doorverwijzen. Bezoekers ondervinden niet alleen het gemak van alles onder één dak, maar komen ook snel terecht bij waar zij werkelijk naar op zoek zijn. Ze worden hierdoor optimaal bediend.”

Marja Meijer die vanuit Stichting Mooi bij de borrel was, vertelde dat ze het zo belangrijk vindt dat er over de grenzen van elkaars dienstverlening wordt gekeken. “We doen het samen voor de burger”.

Voor Terra Art Projects is het belangrijk om een centraal punt in de stad te hebben als het gaat om cultuur en uitgaan, volgens Natalie Vinke. De toegankelijkheid tot cultuur moet worden vergroot en dat kan door dit te centraliseren in Centrum LIB, met bijvoorbeeld een Uitburo. Dat zou een mooi uitgangspunt zijn.

De Opvoedpoli had een echte quote over de toegevoegde waarde van Centrum LIB: “geen woorden maar daden, wat wij doen dat werkt. “

Alle aanwezige samenwerkingspartners vinden het belangrijk dat door de dienstverlening te bundelen op 1 plek, de bereikbaarheid voor de burger wordt vergroot. Laagdrempelige toegang tot informatie, advies en activiteiten. Joke Mos, directeur van de Bibliotheek en initiator van het plan, vindt dat met Centrum LIB een hele fijne samenwerking tot stand kan komen waarin de partners met elkaar een aantrekkelijk dienstenpakket en activiteiten kunnen aanbieden aan Zoetermeerders. ‘Samen meer dan de som der delen’.

Voor meer informatie over Centrum LIB, kunt u kijken op de website van de Bibliotheek, www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Foto's: Rob Verbunt

-advertenties-

-goede doel-