Woudapen110714A

Twee jonge Woudaapjes, de vogeltjes zijn  meester in het verstoppen tussen het riet!
Foto: Adri de Groot

In het Noord-Aa gebied van Zoetermeer is deze zomer een familie Woudaapjes neergestreken. De zeer zeldzame vogeltjes nestelen in het riet van de plas, drie jongen worden op het moment groot gebracht. Het ouderpaar vliegt op het ogenblik heen en weer, soms met een uur of langer ertussen, om de drie jonge woudaapjes te voeren.

2014d0707t1441In het gebied Noord-Aa in Zoetermeer zijn enkele geschikte biotopen voor woudapen (de naam aap hebben ze omdat ze door het riet klauteren). Veel riet en kleine plasjes water. In Nederland broeden maar tien à twintig paartjes van deze zeer zeldzame vogels. In september/oktober vertrekken ze naar Afrika om te overwinteren, in mei komen ze terug om te broeden. Woudaapjes zijn kleine reigers. Hun lichaam is zo groot als van een waterhoen, maar ze hebben lange poten en een lange nek.

Vogelkenner Adri de Groot is zeer verheugd over de komst van de zeldzame vogels naar Zoetermeer, maar maakt zich ook zorgen. De woudaapjes zijn zeer schuw en hebben veel rust nodig om hun jongen groot te brengen, als er teveel drukte door fotografen en vogelaars ontstaat, kan dat invloed hebben op de vogels.

 

Foto vogelaars: Wim van Herpen

-advertenties-

-goede doel-