futura‘Mensen maken de stad’ is het thema van de Dag van de Architectuur. Ontwerpers, bewoners en gebruikers veranderen voortdurend de gebouwde omgeving. De tien gebouwen, opengesteld voor het publiek van 11.00 tot 15.00 uur, laten opmerkelijke initiatieven zien om de stad verder vorm te geven. Wethouder Taco Kuiper (Wonen): “Architectuur is erg belangrijk, het geeft de stad elan. Mooie gebouwen vergroten de aantrekkelijkheid van Zoetermeer als woon- en werkstad. De architectuurprijs onderstreept nog eens extra de betekenis die we hechten aan architectuur.”

Opengestelde gebouwen

U bent van 11 tot 15 uur welkom bij: Palet Welzijn (Oosterheemplein 156), Futura (Van Leeuwenhoeklaan), Castagnehof (Dorpsstraat 129-133), Biblion (Olof Palmelaan), Oosterkerk (Oosterheemplein 320), School De Jacobsvlinder (Schoutenhoek 160), Dutch Innovation Factory (Bleiswijkseweg 37), Speelboerderij Het Buitenbeest (Voorweg 93/Belvédèrebos 270), Kantoor Dunea (Plein van de Verenigde Naties 11, open van 13.00 uur tot 15.00 uur), Kentalis Zoetermeer (Meerzichtlaan 300-302).

Programma

De Dag van de Architectuur begint om 10.30 uur in Palet Welzijn, Oosterheemplein 156. Marc Rosier, wijkwethouder van Oosterheem, ontvangt dan het eerste exemplaar van een boek over de voorgeschiedenis en de bouw van Oosterheem van Paul van Hout, teamleider van Palet Welzijn. De afsluiting van de dag vindt plaats om 15.30 uur in de Dutch Innovation Factory, Bleiswijkseweg 37. Machiel van Dorst, voorzitter van de afdeling Urbanism aan de TU Delft, houdt een lezing over de verhouding tussen de geplande, maakbare stad en de alledaagse, spontane stad van de bewoners. Aansluitend om 16.30 uur vindt de uitreiking van de Gemma Smid Architectuurprijs plaats. Volledig programma staat beschreven op www.zoetermeer.nl/dagvandearchitectuur .

Gemma Smid Architectuurprijs

janwaaijerbrugEen vast onderdeel van de Dag van de Architectuur is de uitreiking van de tweejaarlijkse Gemma Smid Architectuurprijs. Dit jaar reikt wethouder Taco Kuiper de prijs uit. Deze prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De architectuurprijs is voor het meest gewaardeerde ontwerp van de afgelopen twee jaar.

Het Architectuurplatform Zoetermeer heeft zes bouwwerken met een aansprekend ontwerp genomineerd. Een vakjury bepaalt welke architect de Gemma Smid Architectuurprijs krijgt. Zoetermeerders, maar ook andere architectuurliefhebbers kunnen stemmen. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2014.

Stemmen voor de architectuurprijs

Stemmen is mogelijk tot en met maandag 16 juni via www.zoetermeer.nl/dagvandearchitectuur . De foto’s van de genomineerde bouwwerken zijn ook tentoongesteld op het publieksplein van het Stadhuis.

U kunt stemmen op: Vispaviljoen, Schoutenhoek, Jan Waaijerbrug, Biblion, Speelboerderij Het Buitenbeest of Futura.

-advertenties-

-goede doel-