De Islamitische Stichting Nederland voor Onderwijs en Opvoeding heeft eind januari een verzoek ingediend voor de oprichting van een school voor onderwijs op islamitische grondslag in Zoetermeer. De stichting wil graag met de school starten op 1 augustus 2015. Het college heeft gisteren besloten de gemeenteraad te adviseren niet op dit verzoek in te gaan, hoewel iedere school die kwalitatief goed onderwijs verzorgt in principe welkom is in Zoetermeer.

schrijflettersDe stichting heeft de aanvraag volgens strikte regels onderbouwd met onder andere een prognose op basis van het belangstellingspercentage van een met Zoetermeer vergelijkbare gemeente. De gemeente heeft de aanvraag beoordeeld en bekeken of de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet.

De stichting heeft als vergelijkbare gemeente Dordrecht aangevoerd. Het college denkt dat deze twee gemeenten niet vergelijkbaar zijn. Zo zijn de herkomstlanden van niet westerse allochtonen in Dordrecht en Zoetermeer niet te vergelijken. In Dordrecht zijn deze vooral van Turkse en Marokkaanse afkomst, terwijl de grootste groep in Zoetermeer Surinaams is.

Een tweede reden is dat in Dordrecht 27% van de leerlingen op de islamitische school niet in Dordrecht woont, maar in Rotterdam en de andere Drechtsteden. Zoetermeer verwacht niet dat er leerlingen uit andere gemeenten in Zoetermeer naar een islamitische school komen, omdat er in een groot deel van de omliggende gemeenten al islamitisch basisonderwijs is.

Op grond van deze twee redenen en het grote verschil in leerlingdichtheid, verwacht Zoetermeer dat er niet voldoende belangstelling is voor deze vorm van basisonderwijs in Zoetermeer. De stichtingsnorm zal niet binnen vijf jaar worden gehaald en dan vijftien jaar worden vastgehouden. Dat betekent dat de school binnen vijf jaar gesloten zou moeten worden, omdat deze dan niet meer gefinancierd wordt door het ministerie van Onderwijs. Dat zou voor de leerlingen, ouders en onderwijsgevenden en natuurlijk ook de stichting een zeer vervelende situatie opleveren.

Daarom heeft het college gisteren besloten om, de gemeenteraad het advies te geven deze aanvraag niet te honoreren. Wethouder Van Leeuwen heeft de stichting in een persoonlijk gesprek geïnformeerd over dit besluit en advies.

De gemeenteraad moet nu voor 1 augustus een besluit nemen over dit advies. Het stichtingsbestuur kan hier beroep tegen aantekenen bij het ministerie.

-advertenties-

-goede doel-