tiny forestZoetermeer is binnenkort hopelijk drie Tiny Forests rijker. De gemeente en IVN Natuureducatie tekenen hiervoor dit jaar nog een samenwerkingsovereenkomst. Daarna wordt er samen met inwoners gezocht naar geschikte plekken in de stad om een Tiny Forest aan te planten.

Jakobien Groeneveld, wethouder Groen en Openbare Ruimte: “Ik ben blij dat we in Zoetermeer gaan starten met de aanleg van een Tiny Forest op verschillende plekken in de stad dichtbij inwoners. Hoe mooi zou het zijn als we bijvoorbeeld een Tiny Forest kunnen plaatsen vlakbij basisscholen? Zo kunnen we kinderen in de natuur laten leren over de natuur.”

 

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een minibos van ongeveer 200 m2 groot (te vergelijken met een tennisveld) en bestaat uit bomen die van nature groeien op de plek van het Tiny Forest.
Een Tiny Forest is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, en een fijne leerzame plek voor mensen. Yvonne Bink van Zoetermeer Vooruit is een groot voorstander van Tiny Forests in de stad en heeft in de gemeenteraad verschillende keren gepleit voor de kleine stukjes groen. Yvonne: “Het is een bijzonder stukje groen dichtbij huis, je loopt er dus zo even naar toe. Omdat een Tiny Forest altijd samen met de buurt wordt vorm gegeven, zijn de ‘buren’ van het Forest vaak ook heel erg betrokken.Het Tiny Forest kan dan uitgroeien tot een echte ontmoetingsplek en verbindende factor in de wijk!”


Het Tiny Forest bestaat meestal uit bijzondere, inheemse, bomen en planten. Het zijn planten die van oudsher in het landschap voorkomen, maar in de moderne stad vaak een beetje op de achtergrond zijn geraakt.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zoetermeer en dankzij een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Het is nog niet bekend waar de Tiny Forests gaan komen in de stad, al is er wel eerder gesproken over een Tiny Forest naast de Markt. Dit is echter een kleiner stuk grond en wordt gecombineerd met een speeltuin voor de buurtkinderen.

-advertenties-

-goede doel-