vuurwerkNiet alleen bewoners, ook de politieke partijen in Zoetermeer en de politie maken zich zorgen om het vuurwerkverbod en de handhaving van de coronaregels rond de jaarwisseling. Handhavers merken nu al dat mensen sneller geïrriteerd zijn en zien het aantal aanvaringen met jeugd en aanhoudingen toenemen.

Op antwoorden van schriftelijke vragen van de VVD-fractie meldt het college deze zorgen te delen. Er worden al verschillende scenario’s uitgewerkt om problemen te voorkomen en overlast tegen te gaan. Zo wordt er nu al nagedacht over scenario’s zoals het aantreffen van grote groepen in de openbare ruimte, drukte in de horeca, illegale feesten en vuurwerk. Risicolocaties worden in kaart gebracht en op hotspotlocaties kan extra particuliere beveiliging en cameratoezicht worden ingezet.

 

Strafblad bij boete

Bij overtreding van het vuurwerkverbod kan een boete van meer dan 100 euro worden uitgedeeld, wat betekent dat de veroordeelde dan ook meteen een strafblad heeft. Het is nog niet duidelijk of dit ook geldt voor jongeren tot 18 jaar, het Openbaar Ministerie geeft aan dat jongeren ook voor een Halt-straf in aanmerking kunnen komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan.

 

Bezit niet strafbaar, meenemen wel

Vuurwerk mag alleen voorhanden zijn op een niet voor publiek toegankelijke plaats. Dus stel je had al vuurwerk in huis, voordat het verbod werd aangekondigd, dan is dat niet strafbaar. Maar het meenemen de straat op of vervoeren in de auto wel. Bezit van vuurwerk op zich is dus niet strafbaar, maar je mag er volgens de politie niet mee rondlopen op straat.

 

Vertrouwen op verantwoordelijkheid

Het CDA heeft begrip voor het vuurwerkverbod, gezien de huidige situatie rond corona. Véronique Frinking, Fractievoorzitter CDA Zoetermeer: “We zien ook dat de burgemeester extra maatregelen neemt om alles in goed banen te leiden en hebben daar alle vertrouwen in.”
Francijn Brouwer, Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP, denkt dat een algemeen verbod op vuurwerk handhaving gemakkelijker maakt: iedereen die vuurwerk afsteekt, is in overtreding. Francijn Brouwer: “De zorgen over onrust door het ontbreken van een jongerenfeest en andere afleiding, zijn begrijpelijk. Dat is nu eenmaal een van de nadelen van coronatijd, dat iedereen beperkt is in zijn vrijheid. We zullen dat met elkaar moeten zien te overleven, ook de jongeren. We hopen natuurlijk dat ouders hierin ook hun verantwoordelijkheid zullen nemen!”

 

Moeilijk te handhaven

Wim Blansjaar, Partij Democratie voor Zoetermeer, denkt dat het vuurwerkverbod moeilijk te handhaven is, maar wel zal zorgen dat er minder vuurwerk wordt afgestoken. Blansjaar: “Zal wel zorgen dat er veel minder vuurwerk wordt afgestoken omdat de legale kanalen niets mogen verkopen.”
Ook de Zoetermeerse VVD deelt de zorgen van de inwoners over de jaarwisseling. Rob Duiven - fractievoorzitter VVD Zoetermeer: “Het zal overigens heel lastig zijn een pakket van maatregelen samen te stellen èn te handhaven die voor een veilig verloop van de jaarwisseling moet zorgen.” De VVD wacht af welke coronamaatregelen er precies gelden tijdens de jaarwisseling en wil daar tegen de tijd dat dat bekend is over in gesprek met het college.

Fleur Mosterdijk, Woordvoerder politie Haaglanden: "We merken wel dat door de huidige corona situatie bij mensen lontjes korter worden. Daarom houden we ook tijdens de jaarwisseling rekening met extra maatschappelijk ongenoegen en agressie."

 

Tegen vuurwerkverbod

De LHN is tegen een vuurwerkverbod, omdat een dergelijk verbod niet te handhaven valt. Ook Zoetermeer Vooruit is geen voorstander van een algeheel vuurwerkverbod en zeker niet nu. Juliette Meurs-Troch, fractievoorzitter Zoetermeer Vooruit: “Ook wij zien het risico dat jongeren zich gaan vervelen en gaan rondzwerven. Na de nodige alcoholversnaperingen is het risico op baldadigheid groter.”
Zoetermeer Vooruit denkt ook dat het in Zoetermeer wel mee valt met de aantallen vuurwerkslachtoffers. Afgelopen jaar is de Zoetermeerse ambulance 0 keer ingezet voor vuurwerkletsel. Volgens de partij zorgt (overmatig) alcoholgebruik voor meer problemen tijdens de jaarwisseling, 34 ambulanceritten in heel Haaglanden waren voor alcoholletsel.

-advertenties-

-goede doel-