20201027 21132Bram Doeves is als columnist al sinds 2013 verbonden aan Zoetermeer Actief en schrijft wekelijks interessante en leerzame columns over schaken, dammen en bridge. In het boek ‘Dammen: Derivaat van een ruimtespel’ Deel 2 worden een aantal van deze columns bijeen gebracht.


Het boek geeft een inkijkje in de geschiedenis van het dammen vanaf 1911. In chronologische volgorde worden interessante partijen besproken en damstellingen opgelost. Een mooi verhaal uit het boek is de oprichting van een damclub in Leiden. Iedereen moest zijn eigen dambord meenemen omdat de club deze nog niet zelf had. Maar het was erg koud en iedereen droeg zijn bord en stukken onder zijn jas. Ongeruste buurtbewoners vertrouwden het niet en belden de politie. De agenten troffen vervolgens enkel een groep mensen aan die genoeglijk bezig waren met een potje dammen.
Daarnaast is het boek ook een puzzelboek voor wie het leuk vindt om te proberen de dampuzzels op te lossen.

Dammer Andrew Tjon A Ong haalde Bram Doeves over om de columns te bundelen en uit te geven in een boekje. Andrew: “Damrubrieken zijn tegenwoordig schaars. Het aantal is op de vingers van één hand te tellen. Wat mij betreft zijn de rubrieken van Bram Doeves het meest geschikt voor het grote publiek. Zowel dammers als niet-dammers zullen aan deze gebundelde verzameling vele genoeglijke uurtjes kunnen beleven.”

 

8 boeken en 591 rubrieken

damboek BramBram Doeves is nu 74 jaar oud, maar er nog zeker niet aan toe om stil te zitten. In de afgelopen jaren schreef hij 8 boeken, 4 damboeken, 3 bridge en 1 schaakboek, en publiceerde 591 rubrieken op Zoetermeer Actief, een aantal dat elke week groeit met de publicatie van de nieuwste columns. Zijn wens is nog om een boek te schrijven over bridger Bob Slavenburg, een speler met een fabelachtig geheugen. Nu in coronatijd neemt Bram de tijd om nieuwe series ter schrijven.

Het nieuwste damboek van Bram Doeves is in beperkte oplage te bestellen in de damshop van dammer Andrew Tjon A Ong op marktplaza.nl/dampuzzelboek-2-dammen-derivaat-van-een-ruimtespel-deel-2

-advertenties-

-goede doel-