bezuijenBurgemeester Michel Bezuijen vindt het onbegrijpelijk dat mensen een ‘Coronafeest’ organiseren, zoals afgelopen weekend, of erbij aanwezig zijn. “Wij gaan er hard op inzetten om deze mensen aan te pakken en dit soort feesten in de toekomst te voorkomen.”

Burgemeester Bezuijen: “Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar dat dit gebeurt, zeker als je kijkt naar de situatie in de zorg. De zorg in onze stad kan het aantal besmettingen nog maar nét aan, we moeten ons gewoon aan de regels houden!”
De burgemeester wil de organisatoren van het feest dan ook stevig aanpakken, net als de eigenaar van het (lege) pand waar het feest gehouden werd. “De organisatoren kunnen in ieder geval rekenen op een boete, voor de eigenaar moeten we nog bekijken wat de verdere acties zijn, maar ook die kan op maatregelen rekenen.” De feestgangers zelf, al gauw zo’n 200 tot 300 man, zijn niet geregistreerd en kunnen dus ook geen boete krijgen. De politie koos er dit weekend voor om het feest, en daarmee het risico op besmettingen, zo snel mogelijk te beëindigen. De aanwezige feestgangers werden daarom niet geregistreerd, maar zo snel mogelijk weg gestuurd en verspreid.

 

Voorkomen in de toekomst

Het valt niet mee om dit soort feesten in de toekomst helemaal te voorkomen, aldus de burgemeester. Soms ontstaat een feest spontaan en komen er steeds meer mensen op af. Bezuijen: “Maar een feest voor 300 man in een leegstaand gebouw ontstaat niet zomaar spontaan, dat moet je echt voorbereiden. We moeten proberen van dit soort voornemens zo snel mogelijk op de hoogte te zijn.”

 

Cijfers in Zoetermeer

Wethouder Ingeborg ter Laak vult de burgemeester aan: “We zien in de cijfers van vorige week dat in Zoetermeer de toename van het aantal besmettingen ook af vlakt. Maar er is nog steeds een toename van ongeveer 25%, afgelopen week zijn er 455 besmettingen gemeld en zijn er 4 mensen overleden. Dat is nog steeds zeer zorgelijk.” Er ontstaan elke week nieuwe kleine besmettingshaarden, die als ze meteen aangepakt worden niet verder uitbreiden. Er ontstaan echter steeds weer nieuwe besmettingshaarden.
De nieuwe teststraat in Zoetermeer draait maximaal, met 1200 tests per dag. Eén op de 6 tests blijkt positief. “Dit zijn niet alleen maar Zoetermeerders”, vertelt Ter Laak, “ook mensen uit de omgeving kunnen hier getest worden.”

-advertenties-

-goede doel-