2020 10 25 Thrillerfestival 2020 239

Jacob Vis ontvangt de prijs uit handen van Jan Slagter

Het Nederlands Thrillerfestival is zondag 25 oktober in een aangepaste coronaproof setting gehouden. Er kon maar zeer beperkt publiek aanwezig zijn bij de uitreikingen van de prijzen, maar de vreugde bij de winnaars was er niet minder om!

Jan Slagter van Omroep MAX reikte de MAX Gouden Vleermuis 2020 uit aan winnaar Jacob Vis. De jury, bestaande uit Cees van Rhienen (voorzitter), Coenraad de Kat en Guy Doms, heeft Jacob Vis unaniem uitgeroepen tot winnaar. De MAX Gouden Vleermuis 2020 is een oeuvreprijs, waarbij gekeken wordt naar het gehele oeuvre van de schrijver.
De shortlist van de jury bestond, naast Jacob Vis, uit Corine Hartman, Loes den Hollander, Simone van der Vlugt, Toni Coppers en Sebastian Fitzek.

 2020 10 25 Thrillerfestival 2020 224  2020 10 25 Thrillerfestival 2020 262

 

Het laatste leven wint de MAX Bronzen Vleermuis 2020

Voor het eerst was er dit jaar ook een Bronzen Vleermuis te winnen, de prijs voor de beste debuutthriller. Deze werd gewonnen door het duo Mohlin & Nyström uit Zweden met hun boek ‘Het laatste leven’ . Via een speciale videoverbinding waren beide auteurs er getuige van dat hun boek tot winnaar van deze nieuwe debuutprijs werd uitgeroepen.
De trofee, een oorkonde en bijbehorende cheque van € 500,-- werden overhandigd door Omroep MAX directeur Jan Slagter aan een vertegenwoordigster van hun Nederlandse uitgever Harper Collins.

WhatsApp Image 2020 10 27 at 12.48.24

Scholieren in de prijzen met schrijfwedstrijd

Onderdeel van het Boekenfestival was zoals elk jaar de Scholieren Schrijfwedstrijd, georganiseerd voor leerlingen van groep 8. Ruim 180 verhalen kwamen voorbij en de jury had dus een flinke kluif aan het lezen en beoordelen daarvan. Verhalen die door scholieren waren geschreven, nadat zij een workshop hadden gekregen van Laurens de Groot, de Man met Koffer, die de prijsuitreiking presenteerde.

De winnares van de Kids Gouden Vleermuis werd de 10-jarige Zoë Hogeboom, met haar spannende verhaal ‘Het Westerpark’. Zij ontving een prachtige trofee, een fraaie oorkonde, een vleermuistas met leuks en lekkers en een extra goodiebag. Tweede werd het duo Julia en Alissa met hun verhaal ‘De geheimzinnige wereld’ en de derde plek was voor Isra Alissa met haar verhaal ‘Dorpsstraat 10:46 uur’.
Eervolle vermeldingen waren er voor Isa Owusu en voor Stijn Schotgerrits met zijn griezelverhaal. Alle 5 verhalen zijn inmiddels verschenen in een geschenkenboekje dat op de deelnemende scholen wordt verspreid.

Op een groot scherm verscheen ook burgemeester Bezuijen die de kids toesprak en later nog apart Zoë Hogeboom extra feliciteerde en aangaf haar graag een keertje persoonlijk te willen ontmoeten.

Op initiatief van Zoetermeer Actief worden de winnende verhalen binnenkort door verhalenvertelsters voorgedragen, waarvan ook weer opnames worden gemaakt.

Foto's prijsuitreikingen: Richard Jetten
Foto kinderen: Mark Neijssel

-advertenties-

-goede doel-