Schermafbeelding 2020 10 22 om 16.18.45 copyDe 18- jarige Aaliyah versloeg al drie keer leukemie, na de laatste behandeling leek zij genezen. Inmiddels is de leukemie voor de vierde keer terug, deze maal onbehandelbaar. Vrienden van de familie hebben diverse doneer acties opgezet om laatste wensen te vervullen, inclusief een mooi afscheid.

De verschillende doneer acties zijn spontaan door vrienden opgezet, om de familie zoveel mogelijk te ontlasten. Een actie om de Zoetermeerse Aaliyah haar wensen nog in vervulling te laten gaan, iets tastbaar achterlaten voor haar moeder, broertje en kleine nichtje. Als haar gezondheid en covid-19 het toelaten zou ze graag nog een keer Euro Disney bezoeken met haar broertje en moeder. Sushi eten met vriendinnen en naar de bioscoop is ook nog een wens. Een andere actie is juist opgezet om Deborah Vink, de moeder van Aaliyah, financieel te ontzorgen, waarbij elke wens over het afscheid ook daadwerkelijk vervuld kan worden. “Dat mensen om ons heen niet willen dat ik straks keuzes moet maken over de begrafenis in wat wel of wat ik niet kan uitvoeren, waardeer ik enorm. De acties zijn spontaan opgezet met de meest liefdevolle bedoeling”,  zegt Deborah.

 

Drie maal beenmergtransplantatie

Aaliyah Vink lijdt sinds haar elfde aan Acute Myeloïde Leukemie (AML), een defect bij het aanmaken van witte bloedlichaampjes. Dat kenmerkt zich door een enorme toename van het aantal abnormale, onrijpe witte bloedcellen in het beenmerg, de zogenoemde myeloblasten. Behandeling bestaat uit chemo en indien nodig beenmergtransplantatie. Aaliyah onderging in totaal drie keer een transplantatie, de laatste was in januari 2019  van stamcellen uit een navelstreng. Haar overlevingspercentage is slechts  5%, Aaliyah leek bij die groep te horen. In september 2020 begon ze weer klachten te krijgen waaronder bloedneuzen, helaas een herkenbaar iets voor het gezin. Vorige week kreeg de familie het bericht dat de leukemie weer terug is. De artsen in het Prinses Maxima Centrum, konden geen behandeling meer aanbieden, Aaliyah maakte zelf de keus ook niets meer te willen proberen. Ze is moe en haar lichaam is letterlijk op, niet meer opgewassen tegen nieuwe experimentele behandelingen.

 

 

Kerstmis halen

Moeder Deborah: “We hebben inmiddels te horen gekregen dat niets doen betekent dat het einde snel kan naderen. Ze blijft onder controle waarbij ze constant haar bloed zullen testen, de daling van de witte cellen zijn een goede indicator van hoe het gaat. Schermafbeelding 2020 10 23 om 09.11.32Het enige medicijn wat Aaliyah nu gebruikt is antibiotica om haar te beschermen tegen bacteriën zowel van buiten als van binnenuit. Door de daling van witte bloedlichamen zakt ook haar weerstand. Het doel van Aaliyah voor nu is kerstmis halen en groots vieren, zover alle corona
maatregelen dit toelaten. Ze is nu ook bewust aan het nadenken over euthanasie en het laten vastleggen daarvan, mocht ze dat straks willen.”

 

110% genieten

Aaliyah greep na de behandelingen tegen leukemie het leven vast en genoot  voor 110% van het leven. Dit jaar begon ze met rijlessen en deed het 1ste deel van haar eindexamen het 2de deel stond nog op de planning. Om daarna door te studeren voor kinderpsycholoog. Door de terugkeer van haar ziekte zijn de geplande examens afgezegd. Het enige wat nu nog op de planning staat is genieten van grootse kleine dingen en het maken van herinneringen.

De acties voor Aaliyah kun je vinden op:

https://www.geef.nl/nl/actie/lieve-aaliyah/donateurs En 
https://www.doneeractie.nl/aaliyah/ 

aaliyah

Tekst:Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-