Wethouder Margreet van DrielMeer dan één miljoen Nederlanders liggen wakker van hun schulden. De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk dat haar inwoners een schuldenzorgvrij bestaan kunnen leiden. Daarom sluit Zoetermeer zich aan bij het Pact ‘Naar een Schuldenzorgvrij Nederland’.

“Mensen schamen zich vaak voor schulden of hopen tegen beter weten in dat ze het zelf kunnen oplossen. Zij wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze voor schuldhulp naar de gemeente gaan“, zegt wethouder Margreet van Driel (Werk en Inkomen), “Het gevolg is dat schulden tegen die tijd hoger op zijn gelopen en er ook op andere levensgebieden problemen kunnen ontstaan. Het vinden van een oplossing wordt dan moeilijker en moeilijker. Daarom is het goed dat wij als gemeente laagdrempelige, effectieve manieren bieden om mensen met schulden te benaderen én de ondersteunen.”

“Want,“ vervolgt wethouder Van Driel, “niets doen is geen optie. Zijn er nu ongeveer 1,4 miljoen huishoudens met betaalachterstanden, de verwachting is dat dit aantal als gevolg van de COVID-19 situatie, snel kan oplopen tot 2,25 miljoen huishoudens. Daardoor lopen de maatschappelijke kosten op tot een veelvoud hiervan. Als gemeente kunnen en willen we dat niet zover laten komen.”

 

Juist nu

Margreet van Driel: “De druk op de economie en de arbeidsmarkt neemt toe. Er zijn zzp’ers zonder opdrachten, flexwerkers zonder werk en jongeren zonder perspectief. De buffers om financiële tegenvallers op te vangen zijn wel opgemaakt. Daarom is het juist nu belangrijk om mensen te helpen met op tijd de stappen te zetten naar hulp. Door preventie ervoor te zorgen dat kleine schulden niet uitgroeien tot grote zorgen.”

 

Overzicht krijgen

Zoetermeer gaat dan ook als eerste aan de slag met de methode ‘Nederlandse Schuldhulproute’. Het doel van deze schuldhulproute is om iedereen met een hulpvraag over geld en schulden te helpen overzicht te krijgen. De website Geldfit.nl is hierbij de centrale ingang voor informatie en advies. Na het invullen van een korte test volgt een advies op maat. Dat varieert van tips en tools waarmee mensen direct zelf aan de slag kunnen, zoals het bijhouden van een huishoudboekje, bespaartips en het aanvragen van een betalingsregeling, tot het advies om voor hulp contact op te nemen met een vrijwilligersorganisatie of schuldhulpverlening van de gemeente. De verwachting is dat de website mensen helpt om sneller zelf stappen te zetten om hun geldproblemen aan te pakken.

Foto: wethouder Van Driel

-advertenties-

-goede doel-