fietsklim buytenparkNaast de piste van Snowworld in Zoetermeer een fietsklim realiseren die zich kan meten met de beroemdste klimmen van het land. Het voor Nederland unieke plan is een stap dichterbij nu er voldoende geld en bedrijven zijn binnengehaald om aan het ontwerp te beginnen.

Ook de gemeente Zoetermeer heeft zich positief uitgesproken over het plan om een fietspad te maken naar 70 meter hoogte, zodat wielrenners uit de Randstad niet meer naar Zuid-Limburg moeten om heuvelop te kunnen.

Het burgerinitiatief is de droom van wielerfanaten Arjen Koene uit Wateringen, Voorburger Ruud Stemerdink en Steven Hauwaerts uit Haarlem. “Die polders zijn ook best mooi hoor, maar toch kijken we weleens jaloers naar mensen die de Utrechtse Heuvelrug, de Posbank of het Limburgse Heuvelland als achtertuin hebben. Wat zou het gaaf zijn als je ook in Zuid-Holland serieus omhoog kan. Niet tot brug-, duin- of viaducthoogte, maar écht hoog”, meent het drietal.

Al snel kwam de verlengde piste van Snowworld in Zoetermeer in beeld. Een ideale plek om de klim naast te realiseren, omdat die zeer centraal in de Randstad ligt, daar al een hoog bouwwerk staat en er bovenaan de piste een uitkijkterras is, waar je na het omhoog fietsen (of wandelen) op 70 meter hoogte op adem kan komen met een drankje, een stuk appeltaart en een prachtig uitzicht.


Gemeente positief

Op 6 oktober sprak het college van B en W van de gemeente Zoetermeer zich ook positief uit over een fietspad naar 70 meter hoogte in het Buytenpark. De klim past volgens de gemeente goed bij de merkwaarden van Zoetermeer: maakbaar, actief en speels, brengt inwoners van Zoetermeer in beweging en zet Zoetermeer op de kaart als plek om sportief te fietsen. Wel moet er goed rekening worden gehouden met de natuurwaarden van het park en de inpassing in het landschap en moet de klim natuurlijk veilig zijn. Ook vindt het college het belangrijk dat er voldoende draagvlak in de omgeving is. Dit is iets waar ook Stichting Fietsklim Zoetermeer veel waarde aan hecht. Al vanaf het eerste begin is er contact met betrokkenen.


Al jaren bezig

Bijna twee jaar zijn de initiatiefnemers al bezig met de fietsklim. Verenigd in Stichting Fietsklim Zoetermeer hebben Koene, Stemerdink en Hauwaerts op zoek naar geld en partners voldoende hulp gevonden om te beginnen aan het ontwerp van de constructie. Naast bedrijven is er ook steun van fanatieke racefietsers, die het plan met gejuich ontvangen. Toch zal het nog wel enige tijd duren voor er gebouwd kan worden. Een project van deze omvang duurt nu eenmaal al snel twee tot drie jaar van ontwerp tot en met realisatie.
Verschillende bedrijven hebben zich als partner bij het plan aangesloten, waaronder Zonneveld ingenieurs, sportmarketingbureau Cycling Connection, websiteontwikkelaar Boei17, accountantsbureau Figures en staalbouwers Hollandia Infra. Ook is een groeiende kring vrijwilligers opgebouwd van professionals met kennis op de meest uiteenlopende vlakken. Andere enthousiastelingen of steun in de vorm van een donatie zijn en blijven uiteraard welkom. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op fietsklimzoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-