Zoetermeer Stadskaart op bakstenen muur 900x600px copy copyZoetermeerder Ricardo Bouman heeft de laatste hand gelegd aan de stadskaart van Zoetermeer. Hij tekende lijn voor lijn de hele stad na. Door dit handmatig te doen is de kaart heel gedetailleerd en heeft het een illustratieve stijl. De kaart is vanaf 5 oktober verkrijgbaar in zijn shop: wereldkaarten.shop

De kaart van Zoetermeer is de nieuwste aanvulling in de serie Stadskaarten die verkrijgbaar is bij wereldkaarten.shop als wanddecoratie. Buiten de serie Stadskaarten biedt de shop ook een groot aanbod van wereldkaarten en landkaarten in verschillende grafische stijlen.
Al zijn kaartendesigns worden handgemaakt in zijn ontwerpstudio waar hij gebruik maakt van verf- en inktsoorten en natuurlijke materialen. Het aanbod van kaarten is kleurrijk en verrassend, waardoor er unieke artistieke kaarten zijn ontstaan die een blikvanger in het interieur zijn. Naast alle kaartvarianten, vind je in zijn webshop ook aquarellen van stadsgezichten, landschappen en abstracte schilderkunst.

Ricardo: ”Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Op mijn 10e verjaardag kreeg ik aquarelverf (waterverf) cadeau en sindsdien ben ik hier niet meer mee gestopt. Mijn passie ligt vooral bij het schilderen van landschappen en (middeleeuwse) stadsgezichten die ik zelf bezocht heb. Mijn schilderijen-collectie bestaat o.a. uit stadsgezichten van Venetië, Florence, Lissabon en Parijs. “

 

Venetie Schilderij Ricardo Bouman copyDoor een kleintje naar kleinere projecten

Als Ricardo in maart 2015 vader wordt, raakt het schilderen even op de achtergrond. Ricardo schilderde altijd laat in de avond, maar dit werd nu vervangen door de nodige nachtrust. Als het jonge gezin ritme en regelmaat heeft gevonden, begint het bij Ricardo toch weer te kriebelen en begint hij het schilderen weer op te pakken, maar besluit geen grote projecten meer op te pakken. Ricardo: “Ik ben toen gaan experimenteren met andere schilderstijlen, maar dit viel in het begin vies tegen. Als kunstschilder ben ik een realist en schilder de onderwerpen (zoals stadsgezichten) graag na zoals het werkelijk is. Ik had moeite om hier vanaf te stappen. Toen bedacht ik dat ik iets voor mijn eigen kantoorruimte wilde maken. Een herinnering aan mijn mooie reizen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik besloot om een Wereldkaart en een landkaart van Nieuw-Zeeland te schilderen in aquarel.”

 

Kleuren vertellen een verhaal

Het bleef niet bij dit project, er volgden meer wereld- en landkaarten in diverse stijlen. Na zorgvuldig een uitgebreide, veelzijdige collectie te hebben gemaakt, besloot hij dat het tijd was voor een eigen webshop. Op 1 januari 2017 ging www.wereldkaarten.shop  live.
Een wereldkaart heeft een bepaalde aantrekkingskracht en nodigt uit om bekeken te worden. Dit kun je doen op diverse manieren, puur als decoratie, maar ook als een educatieve aanvulling op het gebied van topografie. Ricardo brengt dat met kleur tot uiting in de kaarten, de kleur correspondeert vaak met het klimaat in het gebied. Ricardo: ”Een Wereldkaart heeft ook een sociale functie, want het zorgt er altijd voor dat mensen samenkomen en hun (reis)verhalen met elkaar delen.”

 

Gedetailleerde kaarten

Ricardo Bouman bij Wereldkaart 313x356px copy copySinds 2020 kun je niet alleen kiezen voor een wereld of landkaart, maar ook voor een gedetailleerde Stadskaart. Doordat Ricardo alles met de hand maakt voegt hij leuke elementen toe, in de kaart van Rotterdam vind je bijvoorbeeld alle stadions van de voetbalclubs. Deze maand wordt Zoetermeer, zijn eigen woonplaats, toegevoegd aan de Stadskaarten collectie. Naast de bestaande kaartencollectie, kun je ook een kaart op maat laten maken van je favoriete dorp, stad, regio, land, continent of van de gehele wereld.

Ricardo volgde de opleiding Grafisch Vormgeven en Multimedia, die hij in 2005 succesvol afrondde. Na enkele jaren gewerkt te hebben bij verschillende designbureaus, besloot hij zelfstandige te worden. Sinds 2011 is hij eigenaar van Desenho Vormgeving | Bureau voor grafisch ontwerp, illustraties, fotografie en webdesign. 

Zelf ook graag een kaart in huis: wereldkaarten.shop

-advertenties-

-goede doel-