station gemma smid architectuurprijs 2020 wStation Lansingerland Zoetermeer van Team V architectuur en Arcadis heeft de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2020 gewonnen. De publieksprijs werd uitgereikt aan Gymworld van VenhoevenCS architecture+urbanism.

station lansingerland zoetermeer dvda copyDe jury prees het sublieme ontwerp van Team V architectuur en Arcadis voor het Station Lansingerland Zoetermeer. Landschap, architectuur en techniek vormen een eenheid. ‘De laan op hoogte’ is volgens de jury een verrassend groen plein met een aangename atmosfeer, in een nu nog onbestemde omgeving. Het landschap met bomen en beplanting loopt geleidelijk omhoog, met het fietspad mee over de A12 heen. De materialen zijn fantastisch gekozen, aldus de jury. Het beton, natuursteen, cortenstaal en hout zijn robuust en sluiten mooi op elkaar aan. De 3D structuur en gelaagdheid van het hekwerk waardoor je naar de snelweg kijkt spreekt de jury erg aan.

 

Gymworld van VenhoevenCS winnaar Publieksprijs

Gymworld dvda zoetermeerGymworld won de eervolle Publieksprijs met 33% van de stemmen. VenhoevenVS heeft in Gymworld het concept van ‘een wolk van volumes’ volgens de jury ook in het interieur uitermate knap doorgevoerd. In het midden, waar de horecaruimte is gepland, is er zicht op alle zalen en bovendien aan alle kanten geraffineerd doorzicht naar buiten. Echt een ontmoetingsruimte in het hart van het gebouw. Waar sporthallen normaal gesproken gesloten dozen zijn, zijn hier op heel strategische plekken ramen geplaatst. Van binnenuit is de rotonde net een schilderijtje.

“Deze genomineerde gebouwen zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook echt iets toe aan de stad”, zei oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman naar wie de prijs genoemd is vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De prijzen werden dit jaar voor de achtste keer uitgereikt door wethouder Robin Paalvast (wonen) aan het slot van de Dag van de Architectuur, op 12 september 2020. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, gerealiseerd in de afgelopen twee jaar.


Foto’s: Alex Berendsen

Meer informatie over de genomineerde gebouwen:
https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/architectuurprijs/

-advertenties-

-goede doel-