In het  tv-programma Steenrijk - Straatarm van SBS6  waar 2 gezinnen voor een week ruilen van huis en budget stond woensdag 2 september de familie van Gaal uit Zoetermeer centraal. Het gezin dat in Oosterheem woont, bestaat  uit zeven personen en moet rondkomen met een beperkt weekbudget.

Unknown copy copy copy copy copy copy copy copyVoor een week mochten moeder Linda, vader John en hun 5 kinderen ruilen van huis met een moeder en dochter uit Leeuwarden (Friesland). Dit betekende voor het Zoetermeerse gezin dat ze mochten verblijven in een compleet gerestaureerde woning met 10 kamers midden in het stadscentrum. Buiten de kamers voor het gezin was de onderste woonlaag in gebruik als B&B, waarvan de verzorging in die week voor de familie van Gaal was.

Het Friese gezin, bestaand uit moeder Willy en dochter Idwerd, mocht hun intrek nemen in de volle Zoetermeerse gezinswoning. Daar mochten ze zorgen voor  de hamster en de vijf katten die in huis verblijven. Tijdens het verblijf gaf moeder Willy de voor haar ‘normale’ standaard zoals verse roomboter wel te missen. Ook gaf de Friezin aan  best wat moeite te hebben met de vele spullen in huis.


Beide partijen wisselden niet alleen van woning, maar ook van weekbudget, waardoor het Zoetermeerse gezin 1500,- in handen kreeg. Een weelde voor het gezin dat normaal leeft van een weekbudget van 150,-. Moeder Linda en haar dochters lieten zich eerst verwennen Schermafbeelding 2020 09 10 om 10.33.40bij de kapper om vervolgens kleding te gaan kopen. Hun zoon Joey kreeg in de uitzending niet alleen nieuwe schoenen, maar ook de dure merk trui, waar hij al lang voor spaarde. De jongste kinderen brachten een bezoekje aan de speelgoedwinkel. Ze gingen heerlijk uit eten en volgden een workshop sushi maken. Bij moeder Linda bleven de tranen gedurende het programma vloeien van blijdschap.

Het gezin van Gaal, wat nog nooit gehoord had van het programma, moest er even over nadenken toen zij benaderd werden om mee te doen. Vader John van Gaal: ” Linda was gelijk enthousiast, de kinderen en ik moesten er even over denken. Je laat toch ineens mensen je huis en problemen zien en je weet nooit hoe daar op gereageerd gaat worden. De kinderen hebben ADHD en ik zelf asperger, vreemde omgevingen en situaties is dan niet iets wat je gauw opzoekt. Het leuke productieteam deed ons besluiten mee te doen, achteraf hadden we het ook nooit willen missen. Vooral voor de kinderen niet, die verdienen dit en hebben een prachtige ervaring en herinneringen.” De reacties na de uitzending zijn positief, vooral oudste zoon Joey krijgt veel lof en aandacht. Sinds de uitzending wordt het gezin niet alleen herkend maar krijgen zij ook vaak spullen van anderen aangeboden.

Schermafbeelding 2020 09 10 om 10.26.15 copyDe familie van Gaal komt in financiële moeilijkheden als vader John de diagnose darmkanker krijgt en hoort dat hij nog maar 2 jaar te leven heeft. Door bijwerking van zijn medicatie krijgt hij onderweg naar het UWV een hartaanval. Hij wordt afgekeurd en het gezin komt in de bijstand, dit in combinatie met hoge huurlasten brengt het gezin in moeilijkheden. Na te lang zelf proberen worden ze onder bewind gesteld. Linda:” Niemand wil onder bewind komen te staan, maar het bracht wel rust. Geen angst voor deurwaarders, slapeloze nachten en stress of we zouden kunnen rondkomen. Het leven met ons huidige budget van 150,-  per week is een uitdaging en betekent geregeld nee zeggen tegen de kinderen, maar we redden het. De kinderen gaan er ook steeds beter mee om.” 

Het gezin moet van dat bedrag niet alleen eten, maar ook iedereen kleden, voorzien van schoenen en schoolreisjes betalen. Moeder Linda,” Ik probeer van ons budget ook altijd iets opzij te zetten voor als een van de kinderen nieuwe schoenen nodig heeft of als er een onvoorziene uitgave komt. Dit red ik alleen door goed op te letten, hulp van de plaatselijke voedselgroep en minstens 1 keer per week soep te eten. Als ik het niet red dan springt mijn oudste zoon bij, met geld van zijn bijbaantjes. Gelukkig gaat het met John nu goed, door verandering van zijn medicatie is de kanker in ruststand, dat geeft ons meer rust.”

Tekst: Monica Lausberg
Op de foto: Johan en Linda van Gaal

-advertenties-

-goede doel-