Schermafbeelding 2020 08 20 om 14.00.01 copyZoetermeer heeft veel bijzondere gebouwen. Daarom wordt voor de achtste keer de Gemma Smid Architectuurprijs en Publieksprijs uitgereikt. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd binnen de gemeente.

In totaal zijn er 6 gebouwen genomineerd voor deze prijs.
De genomineerde gebouwen zijn:
Gymworld - 
VenhoevenCS architecture+urbanism
Hospice en buurtzorgpension – HW architecten
Museum De Voorde – Common Affairs, 
Nul Op de Meter renovatie Palenstein – A3 architecten
Reinier Haga Orthopedisch centrum – EGM architecten 
Station Lansingerland Zoetermeer - Team V Architectuur en Arcadis.

 Een onafhankelijke vakjury bepaalt

De genomineerde gebouwen hebben heel uiteenlopende functies, maar zijn stuk voor stuk zeer zorgvuldig ontworpen met bijzondere textuur en plastiek in de gevels. Naast de vakprijs wordt er een publieksprijs uitgereikt. Het gebouw met de meeste stemmen van het publiek krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2020. Stemmen kan tot zaterdag 12 september, via www.architectuurpuntzoetermeer.nl/architectuurprijs.

 De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Architectuur. In 2020 op zaterdag 12 september, samen met Open Monumentendag. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De jury bestaat uit Brechje Pronk (architect bij Gemeente Rotterdam – Stadsontwikkeling), Leo Oorschot (Architect en urbanist TU Delft en Atelier PRO) en Edwin Santhagens (Landschapsarchitect Buro Sant en Co).

 

Gymworld dvda zoetermeerProject: Gymworld, Amerikaweg Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanismOpdrachtgever: gemeente Zoetermeer.
Het nieuwe sportgebouw is ontworpen als een wolk van ruimtes die boven het landschap zweven. Het verschil in gevelafwerking geeft de functionele sportruimtes een spannende en eigentijdse uitstraling. De ingang is het visitekaartje van het gebouw. Trappen en liften steken uit de wolk en nodigen de bezoeker uit om binnen te komen

Hospice dvda zoetermeer copyProject: Hospice en buurtzorgpension, Schoolstraat 1 Ontwerp: HW architecten,opdrachtgever: Buurtzorg Nederland.
Op de eerste verdieping ligt het buurtzorghotel. Stichting Hospice Groep Zoetermeer huurt de begane grond. De sfeer is huiselijk en daardoor een goed alternatief voor thuis. Dit wordt ondersteund door de warme kleurstelling, de vorm van het gebouw en de rustige groene omgeving. Het gebouw is paviljoenachtig van opzet en heel zorgvuldig gemaakt.

museum de voorde dvda zoetermeer copyProject: Museum De Voorde, Zuidwaarts 2, Ontwerp: Common AffairsOpdrachtgever: Museum De Voorde en gemeente ZoetermeerIn de tentoonstellingsruimte op de begane grond van Museum De Voorde stonden ooit de publieksbalies in het Stadhuis. Het museum kreeg een duidelijk herkenbaar gezicht. Dat is vooral aan de Marktzijde duidelijk te zien. Hier heeft de gevel juist niet de goudbeige kleur van het Stadhuis, maar een ‘eigenwijze’ paarse tint.

NOM woningen Palenstein dvda copyProject: Nul Op de Meter renovatie Palenstein, Van der Maasstraat e.o.Ontwerp: A3 architecten,Opdrachtgever: De Goede Woning en Dura Vermeer
In dit pilotproject werden 120 eengezinswoningen uit de jaren 1960 getransformeerd tot Nul op de Meter woningen. Uitgangspunt van het ontwerp was dat de originele constructie blijft staan. Toch hebben de woningen een hele nieuwe uitstraling gekregen. Er is een nieuwe geïsoleerde gevel voor geplaatst. Verschillende kleuren van de kopgevels zorgen voor meer variatie.

orthopedisch centrum dvda zoetermeer copyProject: Reinier Haga Orthopedisch centrum, Toneellaan 2
Ontwerp: EGM architecten,Opdrachtgever: Reinier Haga Orthopedisch centrum
Het overkoepelende thema in de orthopedie is ‘beweging’. Dat zie je niet alleen in de zorgprocessen, maar ook in het ontwerp van het zorggebouw. De witte, golvende gevelpanelen zijn als glasgordijnen om het gebouw gedrapeerd. De raampartijen zijn ritmisch vormgegeven. Binnen zijn er activerende frisse kleuren en golvende houten lamellen.

station lansingerland zoetermeer dvda copyProject: Station Lansingerland Zoetermeer, Prismalaan West 1, BleiswijkOntwerp: Team V Architectuur en Arcadis,Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer namens MRDH, Gemeenschappelijke Regeling Bleizo en ProRail.
Station Lansingerland-Zoetermeer is een groen viaduct over de A12 en de spoorlijn. De brug is ontworpen als een lommerrijke laan op hoogte met beplanting van bomen, hagen en gras. De hekwerken zijn uitgevoerd in een haarscherp takkenpatroon van hoge-sterkte beton. Het station ligt net buiten Zoetermeer, maar fungeert wel als nieuwe toegangspoort.

-advertenties-

-goede doel-