61CFE54B C37F 49CA AF05 BD25C103B746De Zoetermeerse musicalster, artiest en zanger René van Kooten is vanaf 24 juni weer in het theater te zien. In het Delamar theater speelt hij vier dagen de voorstelling ‘En de laatste doet het licht uit’. Samen met collega’s herbeleeft hij 12 maart, de dag dat theaters plotsklaps moesten sluiten.

Met een gedeelte van de castleden van de musical Anastasia herbeleeft René van Kooten donderdag 12 maart tijdens de voorstelling. In de theaters door het land zijn de decors opgebouwd voor de voorstellingen van die avond. De technici hebben de lampen ingehangen en de artiesten bereiden zich voor. Bezoekers zijn al onderweg naar de theaters. Dan komt ‘het bericht’: de theaters gaan per direct dicht. Er mag niet meer gespeeld worden. Wanneer dat wel weer kan, is niet duidelijk. Maar om nou meteen alles in te pakken en naar huis te gaan...

'En de laatste doet het licht uit' is een reconstructie van die bewuste dag en avond. René speelt samen met o.a. William Spaaij en Vajèn van den Bosch dit tragische, hilarische, aangrijpende en ontroerende toneelstuk, speciaal gemaakt en geschreven over deze bijzondere tijd. Door de huidige maatregelen zijn er maar 30 bezoekers per voorstelling toegestaan, deze wordt daardoor tweemaal per avond gespeeld.

 

Ondergeschikt aan corona

Alle grote projecten in zijn agenda zijn komen te vervallen. Deze bestonden o.a. uit Jesus Superstar concerten, veel Anastasia voorstellingen en een paar grote concerten met de Bankgiroloterij. Nu vult René de tussenliggende zomerperiode met kleinere optredens. Zijn agenda loopt langzaam weer vol, met niet alleen kleine intieme optredens, maar ook theaterboekingen. “Het is fijn om datgene dat ik graag doe weer op te mogen pakken. Afgelopen periode waren we terecht ondergeschikt aan corona, het bestrijden ervan is belangrijker. Daar zie ik het grotere belang zeker van in”.

IMG 1760"Het sluiten van de theaters op 12 maart, was niet een totale verrassing, het sluiten van de theaters een week ervoor in Duitsland was een voorbode”, volgens René. “We hoopten dat we in mei weer mochten beginnen, maar toen liepen de corona cijfers hard op. Dat maakte duidelijk dat de terugkeer er nog niet in zat." De hoop van de theatermakers verschoof naar augustus, met aanpassingen en protocollen zou dit haalbaar moeten zijn. De boodschap van Albert Verlinde dat de grote producties verschoven gaan worden of zelfs compleet vervallen kwam hard aan bij René en de rest van de cast. Grote producties zullen niet eerder dan maart 2021 weer de draad oppakken, op voorwaarde dat er meer publiek aanwezig mag zijn, anders is het niet rendabel. René: “Je ziet nu al dat theaters ervoor kiezen om een jaar dicht te gaan, dat is goedkoper dan voorstellingen met maar 100 bezoekers.”

 

De impact van corona

Op persoonlijk vlak heeft corona ook bij René zijn sporen wel achtergelaten, hij verloor een tante in deze periode. Het niet kunnen bezoeken en persoonlijk afscheid kunnen nemen, had invloed op de hele familie. Het was een groot gemis dat zij niet samen mochten komen, een omhelzing of handen konden schudden met dierbaren. René, ”Vanaf het moment van de maatregelen heb ik die in acht genomen, de regels waren duidelijk opgesteld. Met de versoepelingen en bijbehorende beslissingen die ik niet altijd begrijp, heb ik meer moeite." 
Net als collega-artiesten snapt hij ook bepaalde maatregelen die nu gelden niet. Bij supermarkten wordt gekeken naar het winkeloppervlak, het aantal m2 bepaalt het aantal klanten dat naar binnen mag. Voor theaters is het aantal bezoekers vastgesteld op 30 personen, in juli wordt dit aantal verhoogd naar 100. Maar daarbij wordt er niet gekeken naar de grootte van de zaal, het theater of de m2. De frustratie uit de cultuurwereld is volgens hem dan ook volkomen terecht.

 

Nieuw project

IMG 1780 copySamen met collega Brigitte Heitzer en 2 muzikanten is René druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw theaterprogramma. Een avond vol liedjes, anekdotes en persoonlijke verhalen uit de corona periode. Tijdens de voorstelling is ruimte gelaten voor verhalen en bijbehorende liedjes van de bezoekers. Er zijn per avond 2 shows, die dus totaal van elkaar kunnen verschillen. Met dit programma gaan zij in oktober en november langs theaters toeren, 2 shows per avond. René: “inmiddels zijn er 20 theaters geboekt hopelijk worden dit er 40 à 50 met de dan toegestane aantal bezoekers.” René is nog in gesprek met het Zoetermeerse Stadstheater om ook hier nog op het programma te komen.

Zaterdag 1 augustus speelt hij samen met Brigitte, pianist Billy Maluw en multi- instrumentalist Ingmar Spaaij op één van de vier zomeravonden in het Stadstheater. Zij brengen een theaterconcert met bekende en onbekende liedjes, deels geïnspireerd op de afgelopen tijd. Een eenmalig optreden van deze twee beste vrienden.
image n691 copy

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-