Egel met zender2 450Wat voert een egel zoal de hele dag uit? Binnenkort weten onderzoekers precies waar Zoetermeerse egels de hele dag uithangen en wie ze allemaal ontmoeten. Zes egels worden in de egelopvang Zoetermeer voorzien van een GPS zender en uitgezet in de wijk Meerzicht.

In samenwerking met de gemeente Zoetermeer en de egelopvang Zoetermeer onderzoekt Silvavir ecologisch advies hoe de egels hierbij gebruik maken van de groene verbindingen en hoe succesvol opnieuw uitgezette egels zijn in het vinden van een nieuw territorium. Gedurende 3 maanden, van juni tot en met augustus, worden deze egels gevolgd en periodiek terug gevangen om te controleren of ze nog gezond zijn.

De egels hebben geen hinder van de zenders. De zender wordt met speciale lijm aan de stekels op de rug van de egel bevestigd. De zender en lijm zijn na het onderzoek gemakkelijk te verwijderen. Met een mobiele VHF ontvanger en handantenne kunnen de  egelonderzoekers de egels lokaliseren. Zoetermeerders die een gezonde egel met een zender zien lopen hoeven niets te doen, maar als de egel gewond of duidelijk ziek is, kunnen zij contact opnemen met de vrijwilligers van de Zoetermeerse egelopvang, via: 06 28412700 óf voor Zoetermeer met de Dierenambulance Den Haag 070-3282828.

foto: www.zoetermeer.nl 

-advertenties-

-goede doel-