De roman ‘Niemand zoals hij’ van Lucia van den Brink is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en staat op de shortlist met vier andere debuten. De shortlist werd samengesteld door een honderdkoppige lezersjury van de boekenwebsite Hebban.nl.


niemand zoals hij lucia van den brink boek roman zoetermeerVan den Brink: “Op de shortlist van deze prijs staan is al een prijs op zich. Vooral omdat het gekozen is door honderd mensen die écht van lezen houden.”
Het boek kwam uit bij uitgeverij Ambo|Anthos en gaat over Renke en haar opa Pieter uit Zoetermeer. Als Renke haar baan verliest, reist ze opa achterna in een ultieme poging hem nog te leren kennen. Haar opa is naar Japan vertrokken nadat hij gediagnosticeerd was met de spierziekte ALS. Waar Renke alle tijd van de wereld heeft, weet hij dat zijn dagen geteld zijn. ‘Niemand zoals hij’ is een boek over het lijmen van gebroken families, het omgaan met verlies en ons leven in de digitale wereld.


Reacties van de jury over ‘Niemand zoals hij’

  • Niet alleen vlot en aangenaam om lezen, maar ook heerlijk beeldend en vol gevoel. Lucia kan zo goed de gedachten en gevoelens van haar hoofdpersonen overbrengen.
  • Een heel realistisch verhaal. Niet alleen omdat het een verhaal is dat zomaar waar zou kunnen zijn maar ook omwille van de personages. Heel tegengestelde personages; opa aan het eind van zijn leven, ziek, wat ouderwets met de nodige levenswijsheid, tegenover Renke voor wie het leven bij wijze van spreken nog moet beginnen en die helemaal thuis en mee is met de moderne snufjes van deze tijd.
  • De schrijfstijl is prachtig; ik heb veel zinnen gemarkeerd omdat ze zo mooi zijn, vooral opa Pieter heeft een aantal prachtige uitspraken en gedachten.


Ander genomineerden op de shortlist zijn: Viktor van Judith Fanto, Draaidagen van Bianca Boer, Confettiregen van Splinter Chabot en Lichter dan ik van Dido Michielsen. Vorig jaar won Thomas Rueb de prijs met Laura H. het meisje uit Zoetermeer dat de bekendste Syriëganger van Nederland werd. De winnaar van de Hebban Debuutprijs wordt bekendgemaakt in september.

-advertenties-

-goede doel-