geweldHet aantal meldingen van huiselijk geweld neemt toe. Het aantal Zoetermeerse meldingen bij Veilig Thuis Haaglanden nam toe van 813 in 2017 tot 1236 meldingen in 2019. Het aantal adviezen en meldingen blijft voor Zoetermeer nagenoeg gelijk aan 2019 in de huidige Corona-periode.

Veilig Thuis Haaglanden (VTH) heeft een belangrijke rol in de aanpak van huiselijk geweld. Bij Veilig Thuis Haaglanden kunnen meldingen worden gemaakt van (vermoedens van) huiselijk geweld door professionals en niet- professionals. VTH denkt dat de stijging van het aantal meldingen deels veroorzaakt wordt door een nieuwe Meldcode, die in 2019 in werking trad. Veilig Thuis heeft hierbij een radarfunctie gekregen, dit betekent dat wanneer hulpverlening betrokken is, maar de onveiligheid blijft, er opnieuw melding wordt gemaakt bij VTH. Naast de radarfunctie heeft ook de toenemende aandacht voor huiselijk geweld ertoe geleid dat het aantal meldingen en uitgebrachte adviezen in 2019 opnieuw fors is toegenomen.

Bij zowel de meldingen als de adviezen van VTH was bij ruim 80% één of meer kinderen onder de 18 betrokken. Daarnaast is inzichtelijk geworden dat bij ongeveer 40% van de casussen in 2017, 2018 en 2019 sprake is van recidive, hierbij is er herhaaldelijk sprake van huiselijk geweld.

-advertenties-

-goede doel-