Examenleerlingen krijgen uiterlijk donderdag 4 juni te horen of zij het felbegeerde diploma in ontvangst mogen nemen. Maar hoe gaat dat eigenlijk nu, met alle coronamaatregelen? Drie examenkandidaten vertellen hoe zij deze periode ervaren. Vandaag Roshnie over haar mavo-examen op het Picasso Lyceum.

roshnie

Roshnie Ramadhin, 17 jaar
mavo-examen op het Picasso Lyceum

Hoe is jouw examen gegaan?

Het verliep goed. Het examen werd afgenomen in aparte lokalen met minder kandidaten.
We hebben een rooster gekregen wanneer we naar school toe moesten komen. Op het rooster stond zoals gewoonlijk, het vak waarvoor we de toets hebben, de docent die aanwezig was, de datum en de tijd. Alleen wat er dit keer ook stond was een alfabetische volgorde van achternaam bij de datum en tijd. Je moest op alfabetische volgorde van achternaam naar school toekomen, zodat er niet te veel mensen aanwezig zouden zijn. Je mocht niet te vroeg of te laat komen. Er was een maximum van 5 leerlingen per lokaal met 1,5 tot bijna 2 meter afstand. We mochten ook niet naar de wc of blijven rondhangen op school of de omgeving.

 

Hoe heeft school jou ondersteund tijdens je voorbereiding op je examen?

We mochten de docenten nog gewoon vragen stellen via de mail of een teams meeting. Het lesgeven gebeurde allemaal digitaal.

 

Denk je dat je examen minder waard is, omdat je geen centraal examen hebt gedaan?

Nee, ik denk van niet. We hebben even hard gewerkt en geleerd als voorgaande examenjaren. Het centraal-examen is voor mij net zoals CITO toets in groep 8, een 'moment opname'.
Vanaf het moment dat wij naar het middelbaar onderwijs zijn gegaan hebben we naar dit moment toegewerkt. Dat het nu allemaal anders verliep, betekent niet dat mijn diploma 'minder waard' is.
Iedereen heeft, net als ik, dit jaar hard zijn best gedaan om te laten zien dat we het kunnen en dit examenjaar niet voor niets is geweest. Ik denk zelfs: omdat we nu meer op ons zelf waren aangewezen en de afleiding groter was, was meer discipline wel nodig.

 

Ben je tevreden over hoe het examen is verlopen?

Ja, best wel op een paar kleine zaken na. Ik had liever 1 vak per dag gedaan dan zoals nu meerdere op een dag. En leerlingen moeten altijd op online lessen voorbereid zijn, en weten hoe de programma's die daarvoor gebruikt worden werken. Voordat ik wist hoe Teams werkte, had ik al behoorlijk wat gemist.

 

Wat ga je nu doen aan opleiding of werk?

Ik ga beginnen met de opleiding Bedrijfsadministratie niveau 4 op MBO Rijnland. Volgende week ga ik online alvast kennis maken met mijn docenten en studiegenoten. Dus ook hier, jammer genoeg geen ontgroening of kennismakingskamp.

 

Wat heb je het meest gemist?

Bijna elk jaar houden ze op het Picasso Lyceum een examenstunt. Ik had er echt veel zin in, maar dat kunnen we dit jaar niet houden. Door het virus heb ik ook geen afscheid kunnen nemen van mijn klasgenoten, docenten, overige personeel van school. Ik hoop dat ik wel een jaarboek ontvang samen met mijn diploma. Zodat ik voor later een herinnering heb. Al is dit schooljaar er één die we hopelijk nooit meer meemaken en letterlijk in elke geschiedenisboek over de gehele wereld te vinden zal zijn.
Ik ben ook nog het oudste kleinkind binnen onze familie. Ik zou de eerste zijn die van de middelbare school ging. We zouden dit vieren met de hele familie. Zoals je begrijpt zit dat er nu ook even niet in, helaas. Ik heb mijn familie wel al die tijd op de hoogte gehouden via de app.

 

Hoe ga jij je vakantie houden?

Ik werk een paar dagen per week bij de Jumbo als caissière. Daarnaast ben ik nu ook bezig met rijlessen. Omdat ik nu voorlopig geen school heb, ligt de focus op het halen van mijn rijbewijs.

Tekst: Monica Lausberg

Foto's vlaggen: John Slotboom en Miroslav Buhac

-advertenties-

-goede doel-