DSC 0594Een wedstrijd is het niet, want er is geen officiële starter en geen jury. Toch was er wel degelijk strijd afgelopen zondag bij Ilion. Een dertigtal topatleten kwam naar de baan bij Ilion om een coopertest af te leggen. Topatleet Mike Foppen kwam als beste uit de test met 4400 meter.

Een coopertest is een uithoudingsvermogen test, waarbij de loper in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand aflegt. Geliefd door de docenten lichamelijke opvoeding, gehaat door veel leerlingen. Recreatieve lopers willen de coopertest nog wel eens doen, topatleten meestal niet. Voor toploper Michel Butter was het dan ook de eerste keer sinds zijn middelbareschooltijd dat hij deze test deed.


Life Stream

Sporten in de buitenlucht is toegestaan, maar wel met restricties. De belangrijkste daarvan is de anderhalvemeter regel. Daarom bedachten Dave Klink en Martijn van Calcar, beide lid van Ilion, een Solo-Duo Coopertest: twee atleten tegelijkertijd in de baan, waarbij de één start op de startlijn, de ander op de 200 meter lijn. Een solorace tegen de klok, maar in je ooghoeken toch altijd die ander. Het publiek, dat geen toegang had tot het atletiekterrein, kon meegenieten via een life-stream. Het spektakel werd vastgelegd met 4 vaste camera’s en een mobiele camera. De race werd van deskundig commentaar voorzien door speaker Jeroen Bervoets.


Topatleten aan de start

Dat er behoefte was weer eens ‘echt’ te lopen bleek wel uit de grote belangstelling van de Nederlandse topatleten. Onder andere Mike Foppen, Noah Schutte, Michel Butter en Niek van der Poel (Ilion) behoorden tot de deelnemers. Mike Foppen (Nederlands kampioen indoor 3.000 m ) liep in dezelfde heat als steeplechase specialist Noah Schutte. Zij zweepten elkaar op tot een zeer hoog tempo. Na 12 minuten was het verschil in afstand minimaal: 4400 m voor Mike, 4335 voor Noah. Bij de vrouwen was Lotte Krause de beste met 3710 meter. Ze kwam net iets verder dan de zussen Bo en Britt Ummels, die nagenoeg even ver liepen; 3697 om 3696 meter.


foto : Nick van der Poel (Ilion) tijdens zijn Coopertest (foto Kees Franken)

-advertenties-

-goede doel-