20200318 175804De Zoetermeerse horeca krijgt meer ruimte van het college om open te gaan en een terras in te richten. Alle restaurants die meer ruimte willen voor hun terras kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente, die volgens burgemeester Lokker met de grootst mogelijke spoed beoordeeld zal worden.

Burgemeester Lokker: “We zetten hier spoed achter, geen bureaucratie en gedoe, maar zo snel mogelijk antwoord. We leveren zo veel mogelijk maatwerk met betrekking tot de terrassen, we kijken hierbij naar het bedrijf zelf en als het mogelijk is om veilig uit te breiden dan kan dat.”
Uitbreiding van een terras is mogelijk, maar mensen moeten wel de ruimte hebben om veilig rond het terras te kunnen passeren. Ook moet er ruimte overblijven voor hulpdiensten. Het maakt niet uit of de horeca onderneming vóór de crisis al een terras had of niet, iedereen mag een aanvraag doen.

De belijning in de winkelcentra is nu ook aangepast, met duidelijke aanwijzingen voor het publiek waar ze kunnen lopen. Ook zijn uitstallingen van winkels weggehaald zodat er meer ruimte is voor het winkelend publiek.

 

Geen fietsen in Dorpsstraat

Tijdens de drukke momenten mag er, gedurende de coronacrisis, niet meer gefietst worden in de Dorpsstraat. Wethouder Iedema: “In deze coronacrisis werkt het niet om te wandelen én te fietsen in de straat met 1,5 meter afstand.”
De APV wordt hiervoor waarschijnlijk nog vóór het weekend aangepast. Het publiek wordt over de nieuwe maatregelen geïnformeerd met borden. Dezelfde tijden gaan gelden die nu ook al in het Stadshart van kracht zijn: tussen 11 en 17  uur mag er niet gefietst worden, 7 dagen per week.

Elke horecaondernemer kan straks met een tekening in de hand naar het stadhuis om een vergunning te krijgen. Er moet dan nog wel gekeken worden of het echt kan, zodat bijvoorbeeld de brandweer er wel langs kan blijven rijden. Verder maakt het niet uit of een zaak nu al een terras heeft of niet. Iedereen die tijdelijk een terras wil (vergroten) kan bij de gemeente aankloppen.


Blij met meer ruimte

Jeffrey van Gils (VVD) en Mariëtte van Leeuwen (LHN) riepen eerder de gemeente op om flexibel met de regels om te gaan en meer plekken beschikbaar te maken voor horeca. “Goed dat de wethouder ruimdenkend is geweest bij deze regels. Er wordt slim gekeken naar waar meer kan. Daar ben ik blij mee.” Aldus Jeffrey van Gils.
Mariette van Leeuwen vult aan: “Wat ons betreft had het nog een paar stappen meer gemogen, zodat de horeca ook een buitenbar in de parken kon opzetten, maar dit is zeker een stap in de goede richting.”

Foto: Lege terrassen op het Stadhuisplein

-advertenties-

-goede doel-