peppersprayWaarnemend burgemeester Lokker is een voorstander van het verstrekken van pepperspray aan handhavers, of BOA’s. Volgens de burgemeester is extra bewapening nodig voor verdediging in acute noodsituaties. De Zoetermeerse handhavers zijn al uitgerust met bodycams.

De handhavers hebben volgens burgemeester Lokker niet het makkelijkste werk in deze tijd. “Als het zonnetje schijnt en er niets aan de hand lijkt te zijn, dan moeten de handhavers nu toch mensen erop wijzen dat ze niet te dicht bij elkaar mogen komen. Niet iedereen reageert dan positief.” Lokker is trots op hoe de handhaving het aanpakt, maar ziet ook de problemen. De handhavers krijgen soms te maken met dreigende situaties en geweld, zoals bij samenscholingen van groepen.


Lokker staat achter de acties van de handhavers die meer middelen willen hebben om zichzelf te verdedigen, al vindt hij dat het geweldsmonopolie bij de politie moet blijven. Hij is voorstander van het gebruik van pepperspray voor de handhavers, maar vooralsnog niet voor het gebruik van een wapenstok. “Ik ben nog in gesprek met handhaving en wil eerst het landelijk besluit hierin afwachten”, aldus burgemeester Lokker.


De Zoetermeerse handhavers hebben al de beschikking over bodycams, alle incidenten worden op video opgenomen. Naast wapens zoals pepperspray en een wapenstok vragen de handhavers ook om snelle backup van de politie bij noodgevallen en toegang tot het communicatiesysteem van de politie, het gesloten communicatienetwerk C2000. Er zijn op dit moment 22 handhavers in dienst bij de gemeente Zoetermeer, met nog twee kandidaten die in de sollicitatieprocedure zitten en één vacature.

-advertenties-

-goede doel-