EikenprocessierupsIn Zoetermeer worden elk jaar de harige rupsen van de eikenprocessievlinder aangetroffen. De haartjes van de rups kunnen voor veel problemen zorgen, zoals huidirritatie. De eerste rupsen worden nu al gesignaleerd, maar geven pas problemen als ze groter worden en de brandharen ontwikkelen.

De eikenbomen in Zoetermeer worden gecontroleerd of eikenprocessierupsen voorkomen. Als er nesten in de bomen zijn aangetroffen dan worden deze nesten verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Risicovolle plekken als bijvoorbeeld de Zoetermeerseplas en locaties bij basisscholen, worden als eerste gecontroleerd en bestreden.

Dit kunt u doen

Wie eikenprocessierupsen opmerkt in het openbaar gebied, kan dit melden via het contactformulier of telefoonnummer 14 079. Zelf de rupsen bestrijden wordt sterk afgeraden. Vindt u eikenprocessierupsen op bomen op eigen grond, dan bent u zelf verantwoordelijk voor bestrijding met hulp van een deskundig bedrijf.

 

Eikenprocessierups

De rupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad. De rupsen van deze nachtvlinder zijn van april tot juli te vinden op de zomereik en soms ook op beuk en berk. De donkere rupsen hebben lange, grijzig-witte haren op roodachtig oranje wratten. De haartjes van deze rupsen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties, als jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

-advertenties-

-goede doel-