rian3

Rian in actie met het Oranjekoor

Dirigent Rian van Randwijk geeft leiding aan verschillende koren met mensen van 65 tot 90 jaar. Wat haar raakt is dat veel van deze mensen zich nu eenzaam voelen en door het stopzetten van de repetities in een gat vallen. Online zingen is voor deze mensen geen optie.

rian1"Er wordt niet meer wekelijks uit volle borst gezongen," zegt Rian van Randwijk, dirigent van verschillende koren bij Stichting Volume. Zij mist haar koorleden en het gezellig samen zingen. Nu meer dan ooit realiseert zij zich dat de repetities een belangrijk moment in de week waren voor koorleden. Zij legt uit: "Naast het zingen in een koor is het sociale aspect enorm belangrijk. Het is een combinatie van even te ontladen en/of op te laden, je verhaal te doen en gewoon naar hartenlust te zingen. Eén van de leden vertelde mij dat zij de hele week toe leeft naar de repetitiemiddag en ik weet zeker dat zij niet de enige is." Deze zangliefhebbers zitten nu door de corona maatregelen thuis.

 

"Online zingen, zal eerder een hoop extra stress geven"

rian2Rian is van mening dat de taken van een dirigent er niet alleen zijn als het koor bij elkaar is. Ook in deze quarantainetijd blijft zij zich verantwoordelijk voelen over 'haar mensen'. Zij zag dat andere koren online verder gingen met hun repetitie en heeft daar serieus over nagedacht. Zij kwam tot de conclusie: "Ik heb ervoor gekozen om geen online koorrepetities te gaan houden, vooral omdat veel ouderen niet meer zo handig zijn met de computer of tablet en het installeren van en het werken met dit computerprogramma niet haalbaar is. Het zou hen teveel stress geven en dat wil ik ze niet aan doen." Ook legt Rian uit dat naast het zingen zelf, dan alsnog het hele sociale aspect er niet is. Veel van haar leden willen met elkaar praten en niet op beeld met het hele koor.  

 

Het koor gaat door

Als tussenoplossing heeft Rian nu wel een aantal acties bedacht. Zo heeft zij een lied uitgezocht en naar haar mensen toegestuurd. Alle leden kunnen hun eigen stempartij oefenen en zo dagelijks zingen. Zodra zij weer bij elkaar komen, kan iedereen uit volle borst meezingen. Daarnaast heeft zij met de koorleden afgesproken dat iedereen met elkaar contact houdt via whatsapp, de telefoon of email. Ook heeft zij dagelijks contact met degenen die dat willen. Vaak even om een stukje eenzaamheid weg te nemen of gewoon om gezellig bij te praten.

Samen met Stichting Piëzo gaat zij naar wooncomplexen om vanuit een centrale plek met de mensen te gaan zingen. "Iedereen staat dan op zijn eigen balkon om mee te zingen. Ik ben dan dirigent op afstand."

Als dirigent dan wel op afstand, maar als mens staat ze dichtbij haar koorleden

Mensen die in een flat/complex of appartement wonen en deze zangactiviteit ook willen, kunnen contact opnemen met:

Rian van Randwijk
Tel: 0654274544
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-