stadshart overzicht“Een crisis zoals deze hebben we nog nooit meegemaakt, dit gaat heel veel schade opleveren. Maar tegelijkertijd zijn wij heel trots op onze stad”, aldus wethouder Jan Iedema. Zoetermeerders houden zich in het algemeen goed aan de regels en proberen elkaar te helpen waar ze kunnen.

Al in de eerste weken van de corona crisis organiseerden mensen acties om hun medemensen te helpen. Zo werden er bijvoorbeeld boodschappen gedaan voor mensen die nu beter niet buiten kunnen komen, balkonconcerten voor bewoners van verpleeghuizen en bloemen voor het ziekenhuis en verzorgingshuizen. Ook geven mensen massaal gehoor aan de oproep om online eten te bestellen om zo de horeca te steunen. “Deze saamhorigheid is mooi om te zien, dat zijn kleine lichtpuntjes in deze ellende. ”

 

Weinig incidenten

Het aantal incidenten in Zoetermeer, waarbij mensen door handhavers of politie aangesproken worden op hun gedrag, is klein. Iedema: “De meeste mensen begrijpen heel goed waar deze regels voor nodig zijn en houden zich ook hieraan.”
Het thuis blijven wordt goed opgevolgd in de stad, maar hoeft volgens de wethouder niet te leiden tot volledige opsluiting in huis. “Totale opsluiting is niet nodig, je kunt best naar buiten voor een wandeling, als mensen maar wel rekening houden met elkaar. Dus met 1,5 meter afstand.”


Wethouder Margreet van Driel is het daar mee eens en doet een oproep aan alle Zoetermeerders: “Geef elkaar de ruimte om te kunnen passeren als je een wandeling maakt. We zien nu vaak gezinnen die samen een wandeling maken – en dat is heel goed – maar wandelaars die zo’n groep van 4 of 5 mensen tegenkomen moeten wel de ruimte krijgen om te passeren. Nu zie je mensen soms met een hele boog om zo’n familie heen lopen of echt de berm induiken.”

-advertenties-

-goede doel-