wethouder ingeborg ter laakWethouder Ingeborg ter Laak, met onder andere de portefeuille zorg, is dagelijks bezig met de bestrijding van het coronavirus in Zoetermeer. “Zoetermeer doet het tot nu toe ongelooflijk goed, maar we moeten wel zorgen dat de zorg het aan kan. Ook als het langer gaat duren.”


Het is lastig om exact te zeggen hoeveel coronapatiënten Zoetermeer nu precies telt. De laatste cijfers vertellen dat er 29 Zoetermeerse patiënten zijn die positief zijn getest op het virus. “Maar er zijn veel meer verdenkingen, niet iedereen wordt getest. De artsen hebben nu genoeg ervaring om zo te zien of iemand het virus heeft, een test heeft dan geen meerwaarde,” aldus wethouder Ter Laak.
Volgens wethouder Ter Laak concentreert het corona crisisteam zich op 3 onderwerpen: genoeg beschikbare bedden, voldoende personeel en voldoende materiaal zoals beschermingsmateriaal en beademingsapparatuur. Ter Laak: “De beschikbaarheid van voldoende materiaal wordt landelijk geregeld, dat hoeven wij niet te doen.” De crisis is aangemerkt als Grip4, dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor de publieke gezondheid regionaal ligt. Daardoor kan er in de regio goed worden samengewerkt.

 

Beschikbaarheid

emoji mondkapjeIn Zoetermeer waren normaal 2 beschikbare ic-bedden met beademing, maar dit is nu opgehoogd naar 8. “Binnenkort komen er 10 ic plekken met beademing beschikbaar, dit is een enorme opschaling, zoals we overal in het land zien.”
In het ziekenhuis zijn twee verschillende afdelingen ingericht, zodat mensen met corona besmetting in isolatie kunnen liggen en andere patiënten van het ziekenhuis niet besmet kunnen raken. De Huisartsenpost en de Dienstapotheek Zoetermeer zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk verhuisd. Patiënten kunnen voor huisartsenzorg en spoedmedicatie buiten kantooruren tijdelijk terecht in Gezondheidscentrum Seghwaert, aan de Parkdreef 350.
Wethouder Ter Laak: “Op dit moment is er voldoende personeel beschikbaar in het ziekenhuis, maar we houden er rekening mee dat deze crisis lang kan gaan duren. We proberen dan ook een extra buffer aan te leggen, onder andere door verplegend personeel te benaderen die op dit moment niet in de zorg werken, of met pensioen zijn. Iedereen met een zorgachtergrond roepen we op om zich aan te melden en zich beschikbaar te stellen.”

 

Coronacentrum

in het Centrum Acute Zorg aan de Brechtzijde is nu het Coronacentrum gevestigd. Dit centrum is bedoeld voor het beoordelen van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. De huisarts verwijst indien nodig door naar dit Coronacentrum, het is niet mogelijk hier zonder afspraak binnen te lopen.

 

Zorgpension extra locatie voor coronazorg

Het zorgcentrum aan de Brechtzijde 20 is nu geheel ingericht als centrum voor patiënten met corona, die geen intensieve ziekenhuiszorg nodig hebben, maar ook niet thuis kunnen uitzieken. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten uit een verpleeghuis, of mensen die geen mogelijkheid hebben om thuis te kunnen herstellen.. De oorspronkelijke bewoners van het zorgcentrum zijn verplaatst naar het NH hotel om ruimte te maken voor de coronapatiënten.
Het zorgcentrum heeft op dit moment 31 bedden beschikbaar, wat uit te breiden is naar 50 mocht dit nodig zijn. Voor deze mensen die wel opname nodig hebben, maar niet meer behandeld willen worden, is het Buurtzorgpension (Schoolstraat 1) beschikbaar.

 

Ook zorgen om economie

Naast zorgen om patiënten en voldoende beschikbaarheid van bedden, personeel en materiaal, maat wethouder Ter Laak zich ook zorgen om de economische gevolgen van de crisis. “De eerste weken kom je als ondernemer meestal nog wel door, maar deze crisis heeft ook gevolgen op de langere termijn. Opdrachten zijn afgezegd of opgeschoven en het eind is nog niet in zicht. We proberen als gemeente de lokale ondernemers te ondersteunen. De gemeente is hiervoor beschikbaar op tel nr 14079. Dit noodloket is de afgelopen weken al veel gebeld.”
Ook is er op de vrijwilligerswebsite Zoetermeer voor elkaar een speciale pagina gemaakt voor corona hulp: www.zoetermeervoorelkaar.nl/coronahulp-kom-in-actie

Foto: wethouder Ter Laak

-advertenties-

-goede doel-