DSC00297a wVanaf eind september vorig jaar hadden we bijna onafgebroken te maken met veel wind en regen. Daardoor waren de voorbije maanden ook erg donker en somber en hadden we een zachte, ‘herfstachtige’ winter. Maar maart bracht daar abrupt verandering in met een recordzonnig slot.

De eerste lentemaand ging aanvankelijk op dezelfde voet verder als februari met opnieuw herfstachtig weer. Tot halverwege maart regende het elke dag meer of minder. Waarna het de rest van de maand ineens droog en extreem zonnig werd op een enkel buitje na op de 30e. De natte en de droge helft hielden elkaar in evenwicht zodat per saldo maart ongeveer de normale hoeveelheid neerslag opleverde. Dit gold ook voor de temperatuur: de laatste helft was ondanks haar zonnige karakter vrij koud maar dat werd gecompenseerd door het zachte eerste deel; al met al was maart iets te zacht. Vriezen deed het in onze stad lokaal vooral aan de grond, buurttuin Zoete Aarde had bijvoorbeeld een handvol dagen met nachtvorst. Sneeuw hebben we in Zoetermeer in 2020 nog steeds niet gezien, en dus ook niet de voorbije maand.

 DSC00310a w  DSC00314a w

Coronavirus hield ons vaak binnen

DSC00296a wMaart 2020 zal ook lang nog herinnerd worden als de maand waarin het coronavirus Nederland in zijn greep kreeg. Daardoor bood ook onze stad gaandeweg een steeds stillere aanblik. Het viel niet mee om binnen te blijven want vanaf de 21e straalde de zon vrijwel dagelijks onafgebroken. Alleen op de 30e viel er tussen de zonnige perioden nog een enkel buitje in onze stad maar maart sloot in stijl af met een zonovergoten laatste dag. De laatste 10 dagen (decade) werden zodoende veruit de zonnigste ooit gemeten in maart. En als geheel verdient maart ondanks het sombere begin het predicaat ‘zeer zonnig’

 

Breekt in april de lente uit?

De eerste paar dagen hebben we een afwisseling van zon, bewolking en mogelijk een enkel buitje. Het is eerst koel maar het lijkt erop dat vanaf het eerste weekend in april de lente uitbreekt. Met een zuidelijke stroming wordt dan warmere lucht aangevoerd en wie weet scoren we over een weekje of zo de eerste twintiger in de stad. En na de ‘grote ‘nattigheid’ van het voorbije halfjaar breekt wellicht nu weer een droogteperiode aan. Wie had dát een maand geleden gedacht?!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-