BF829072 D95E 4563 9E10 020547060E47Avandis, producent van alcoholische en non-alcoholische dranken gaat in haar vestiging in Zoetermeer, een desinfecterende handgel maken. Deze gel wordt specifiek gemaakt voor ziekenhuizen en zorginstellingen.

Mark van Houdenhoven uit Schiedam kreeg het idee om van alcohol snel een handgel te maken en vond in Avandis een goede partner. Deze is namelijk producent van alcoholische en non-alcoholische dranken.

Van Houdenhoven leidt de St.-Maartensklininiek en kon in de interne apotheek in zijn vestiging slechts kleine hoeveelheden van het ontsmettingsmiddel maken. De bestaande fabrikanten van desinfecterende producten kunnen de vraag niet aan.

Avandis kan wel grote hoeveelheden produceren. Het bedrijf maakte 20 maart bekend extra capaciteit te hebben gecreƫerd buiten hun normale productie van dranken, deze blijft in stand. De enige wezenlijke verandering binnen het bedrijf is dat ze nu water en glycerol toevoegen aan een partij alcohol die puur bestemd is voor het maken van de handgel. De handgel zal volgens Avendis tegen kostprijs worden geleverd aan de medische branche.

Het is de bedoeling om de productie zo snel mogelijk te beginnen. Alle vraag vanuit de zorgsector bij elkaar genomen komt uit op honderdduizend liter.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport regelde een ontheffing op bestaande regelgeving, die de productie anders in de weg zou staan. Er is inmiddels ook al een logistiek partner gevonden voor het transport richting ziekenhuizen en zorginstellingen.

Van Houdenhoven en Avandis hebben ook al een naam voor het product: Sarphati. Dat was de arts die in de 19de eeuw veel heeft betekend voor de gezondheidszorg, met name in Amsterdam.
Avandis is in 2001 opgericht door de Nederlandse drankenbedrijven Herman Jansen Beverages, Lucas Bols Amsterdam en De Kuyper Royal Distillers.

Foto: Mark van Houdenhoven

-advertenties-

-goede doel-