mantelzorgEr wonen in Zoetermeer veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen. Terwijl dat bezoek voor hen vaak het hoogtepunt van de week is. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn.


Op bezoek gaan bij ouderen is nu niet aan te raden, vanwege het gevaar op besmetting. Maar we kunnen onze ouderen wel op andere manieren laten weten dat we aan ze denken en hun eenzaamheid verminderen.


Vijf mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen nú tegen te gaan

1. Bel vaker en langer. Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.


2. Schrijf kaarten en brieven. Schrijf weer eens een brief of post een kaartje. Dat kunt u natuurlijk doen met uw eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van Omapost (met code corona post kan dit tegen kostprijs).


3. Wijs ouderen op de Luisterlijn. Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. Het lokale nummer voor Zoetermeer is 079 - 352 37 37


4. Gebruik Corona Quarantaine Contact. De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.


5. De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

-advertenties-

-goede doel-