20200315 17445De Zoetermeerse horeca reageert met grote verslagenheid op het nieuws dat ze per direct de deuren moeten sluiten. "Het is verschrikkelijk, ik ben heel emotioneel", reageert Brigitta Kraal van SoSo, "Ik heb hier 20 man personeel die ik straks moet vertellen dat er geen werk meer is voor ze. Maar alle kosten lopen wel door!"

Brigitta: "We zijn hier totaal niet op voor bereid, we hoorden het pas net op het nieuws. Dat was om half zes, een half uur hadden we dus om te sluiten! Ik laat de mensen die hier binnen zijn gewoon hun maaltijd afmaken. Die ga ik niet wegsturen." Brigitta maakt zich vooral veel zorgen om haar personeel: "Wij zijn een hechte groep, het voelt gewoon als familie." Ze hoopt dat er inderdaad steun komt vanuit de overheid, zoals de ministers beloofden. Maar duidelijkheid hierover is er (nog) niet. "De overheid zag het al lang aankomen, maar heeft niets gedaan om deze maatregelen voor te bereiden. Binnen een half uur moeten we sluiten, maar de voorraad verse artikelen kunnen we dus weg gooien! Ze storten de hele horeca sector acuut in de ellende."

Brigitta hoopt dat bezorgen nog wel mag. "En afhalen, hoe zit het daar dan mee? Er is zoveel onzekerheid, we weten echt niet waar we aan toe zijn." SoSo heeft ook een afhaal mogelijkheid en kan maaltijden bezorgen. "Bij bezorgen is er helemaal geen contact met de klant, zij betalen vooraf per overmaking en wij zetten het eten voor de deur, dat moet dan toch wel kunnen? Drie weken compleet dicht kan voor ons anders ook het einde betekenen!"

 

20200315 17443

Verbazing bij bezoekers

Veel bezoekers in het Stadshart lopen tegen 18 uur verbaasd rond langs de horeca, waar ze alleen maar dichte deuren aantreffen. "Wat is er hier aan de hand? Is iedereen dicht? Op de website stond dat ze wel open waren!" Een enkeling controleert het nieuws op de telefoon en ziet dan het nieuws over de persconferentie en de verregaande maatregelen. Een wat ouder stel besluit naar huis te gaan en daar een bezorgdienst te bellen: "Er wordt geloof ik nog wel bezorgd, dan gaan we dat maar proberen!"

 

Net een dag open

Ook Brasserie Plein 23 is zwaar getroffen door de crisis, eigenaresse Jamie-Lee:  "We zijn nog maar net een dag open, na onze verbouwing! Ik weet niet hoe ik dit moet gaan doen, drie weken dicht... maar ik heb wél kosten." Zelfstandige ondernemers hebben vaak geen potje achter de hand om dit soort tegenslagen op te vangen. Toch probeert Jamie-Lee door de tranen heen positief te blijven: "We slaan ons er wel door heen!" Jamie-Lee hoopt dat de overheid of de gemeente snel met informatie kan komen of en hoe zij gesteund kunnen worden.

 

20200315 17448

Niet afhalen wel bezorgen?

Even verderop staat een medewerker van Shabu to go voor de deur. Afhalen mag niet meer, weet hij te vertellen, maar bezorgen kan nog wel. "Tenminste ik denk dat dat nog mag, er is zoveel onduidelijk! Maar RTL nieuws meldt dat bezorgen wel mag, daar ga ik dan maar van uit", aldus de medewerker.

Wie de regels overtreedt en toch open blijft kan op stevige boetes rekenen, van 4.000 tot zelfs 10.000 euro. Maar handhavers die dit horecaverbod moeten controleren zijn nog niet gesignaleerd in het Stadshart.

-advertenties-

-goede doel-