GeenVoorstellingCantiamoHet verplaatsen van een evenement heeft veel voeten in aarde. Dit heeft ook Voorzitter John van Santen van Operette stiching Cantiamo moeten ervaren. 'Eén jaar voorbereiding in één dag weg.'

John van Santen is voorzitter van Cantiamo, Stichting Operette Zoetermeer en heeft in één dag een heel jaar aan voorbereidingen in duigen zien vallen. Op het NOS nieuws van 12 maart hoorde hij de premier zeggen dat alle evenementen met meer dan honderd bezoekers verboden waren. Niet veel later stond er op de site van het Stadstheater: 'Voorstelling opgeschort'. Voor een lezer slechts een korte mededeling, maar daar zit een behoorlijk verhaal achter.

John legt uit: "Wij zijn in april 2019 begonnen met de voorbereidingen van de operette 'Im Weissen Rössl'. Het eerste wat wij doen is de muziek en het koorstuk opnemen. Zo kunnen de solisten dit repeteren zodat zij auditie kunnen doen in juni. In de vakantie oefenen de gekozen solisten hun stukken en in augustus komt alles bij elkaar, regie, spel, muziek en zang. Dan zijn alle rollen verdeeld en kunnen wij voor 115 personages de kleding gaan regelen. Nou en als je dan alles lekker op de rit hebt, komt er op 12 maart het bericht dat de operette uitvoeirng van 21 en 22 maart niet door gaat vanwege de Corona crisis. Dan zakt de moed je wel even in de schoenen kan ik je zeggen."

Kosten van een operette

FlyerEen operette als 'Im Weissen Rössl' heeft naast kostuums ook kosten voor decor, zaalhuur en pruiken. Dan wordt er opgetreden met een orkest van 24 muzikanten en 10 man van Kunst en Vriendschap en een aantal dansers. 
"Alles bij elkaar opgeteld, kom je tot een begroting van 45.000 euro. Dit omdat er ook nog rechten zitten op de muziek. Deze operette is geschreven door Ralph Benatzky en de auteursrechten liggen nog bij zijn familie. Nu wij onze twee voorstellingen gaan verzetten, kunnen wij nog niet overzien wat daar de kosten van zijn. Ik reken nu op een bedrag van rond de 3000 euro," verzucht John.

Iedereen bellen

 Direct nadat het duidelijk was dat de voorstellingen niet door kunnen gaan heeft John iedereen gebeld. Een flinke klus voor de voorzitter, maar dan wel met het nieuws dat er alles aan gedaan gaat worden om het te verplaatsen en niet te annuleren. Het is onzeker wanneer er plaats is in het Stadstheater voor deze twee operette voorstellingen, maar de verkochte kaarten blijven geldig.

"Een bijkomend probleempje voor de stichting is wel dat de voorbereidingen voor volgend jaar al op het punt staan om te beginnen. Wij bestaan dan 25 jaar en willen dat groots vieren. Het is nieuw voor ons dat wij starten met een nieuwe operette en tegelijkertijd 'Im Weissen Rössl' nog moeten opvoeren. Maar wij zetten de schouders er onder en het gaat goed komen."

 

-advertenties-

-goede doel-