DSC00268a wDe laatste wintermaand grossierde in erg veel wind en regen. Meerdere stormdepressies maakten hun opwachting die veel zachte en vochtige lucht meebrachten. ‘Ciara’ en ‘Dennis’ hielden flink huis en waren ook in Zoetermeer goed te merken.

Februari begon met een paar dagen winderig en bewolkt weer waarna het tijdelijk flink opklaarde. Tijdens die zonnige opleving viel de wind even helemaal weg. De 8e februari valt achteraf te typeren als de spreekwoordelijke dag van ‘de stilte voor de storm’. Op zondag de 9e raasde storm Ciara over ons land. Opvallend was dat Ciara ook nog de maandag erop flink aanhield. Een weekend later was het weer raak: ditmaal was ‘Dennis’ aan de beurt. En ook in het weekend daarop was het weer bingo toen stormachtige winden voor een volgend onrustig weekend zorgden.

 

Extreem krachtige straalstroom

Oorzaak van al dat windgeweld was de straalstroom die als een windrivier op grote hoogte in een razend tempo depressies vanaf de andere kant van de oceaan naar ons land voerde. Die brachten ook erg veel regen mee: februari is bijna recordnat geworden. Er werd, met uitzondering van een paar dagen aan het slot van de maand, permanent zachte lucht aangevoerd. Ook hier bleek februari uitzonderlijk want het is de een na warmste februarimaand ooit geworden.

De hoogste temperatuur werd tijdens de passage van Dennis op de 16e gemeten met meer dan 15 graden in onze stad wat erg zacht is voor februari. Hoewel, een jaar geleden kende de ‘korte maand’ een bijna zomers slot met ook in Zoetermeer strakblauwe luchten en ruim 18 graden! Gevroren heeft het hier niet de afgelopen maand en afgezien van een paar natte vlokken viel er in onze stad ook geen sneeuw, laat staan dat er een sneeuwdek werd gevormd. Door al dat depressiegeweld liet de zon vaak verstek gaan en valt februari 2020 als somber te typeren.

DSC00283a w   DSC00280a w DSC00284a w 

Een ‘antiwinter’

Alle drie de officiële wintermaanden waren (erg) zacht; het koude seizoen had eigenlijk meer weg van de herfst. Helemaal bijzonder was ook dat we, althans in onze stad, een sneeuwloos winterseizoen hadden.

 

Brengt maart verlichting?

Maart gaat in haar eerste week wisselvallig van start met af en toe zon, af en toe buien en voor de tijd van het jaar normale temperaturen. De wind is minder nadrukkelijk aanwezig dan de voorbije weken. Er zijn aanwijzingen dat in de tweede week van maart hogedrukgebieden het heft in handen gaan nemen met meer zon en minder wind. Wat zou dat een opluchting zijn na al dat onrustige, sombere en natte weer!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-