gekozen burgemeesterVia een open brief aan de gemeenteraad van Zoetermeer heeft Direkte Democratie Nederland opgeroepen tot het houden van een directe verkiezing van de opvolger van de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot. Volgens DDN is dit wettelijk mogelijk.

“De burgemeester is de hoogste politieke functie van de stad en het is te gek voor woorden dat burgers geen enkele zeggenschap hebben over wie dat moet worden”, aldus woordvoerder Dennis Geurten.
Er gaan al langere tijd stemmen op om de burgemeester van een stad door de inwoners zelf te laten kiezen, maar tot nu toe worden burgemeesters aangewezen door de Commissaris van de Koning. “Uit buitenlandse ervaringen weten we dat een verkozen burgemeester goed geworteld is in de lokale gemeenschap. Het draagvlak voor de besluiten van die burgemeester is groter. En bovendien versterkt het de rechtstreekse betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur”, zegt Geurten.
De Zoetermeerse gemeenteraad heeft donderdag 20 februari een profielschets vastgesteld en deze overhandigd aan de Commissaris van de Koning. “Wij roepen de gemeenteraad op om daarin op te nemen dat kandidaten gevraagd worden zichzelf als burgemeesterskandidaat bekend te maken. Dat is belangrijk, omdat er wettelijk gezien geheimhouding rust op de benoemingsprocedure, maar niet als mensen van zichzelf bekend maken dat ze hebben gesolliciteerd. Ten tweede doet de gemeenteraad een aanbeveling omtrent de kandidaten aan de minister en deze wordt in de praktijk vrijwel altijd overgenomen. De gemeenteraad kan haar aanbeveling dan laten afhangen van de verkiezing die zij daarvoor organiseert”, aldus Geurten.

-advertenties-

-goede doel-