dictee2Voor de tweede maal organiseerden Lionsclub de Meerbloem en Lionsclub Soetermare het Groot Zoetermeers Dictee- dit jaar in het Erasmus college- met ruim 90 deelnemers. De docenten Nederlands van de vier middelbare scholen in Zoetermeer hadden de 12 zinnen voor het dictee opgesteld.

Woorden als ‘ietsiepietsie’, ‘thesaurier’, ‘douceurtje’ en déjà vu gevoel’ waren de instinkers die vele fouten opleverden. Je kon individueel, of als team inschrijven. Zo waren er teams uit de politiek, van sociaal maatschappelijke organisaties, van docenten én van leerlingen van de middelbare scholen.

Het was muisstil in de zaal, waar het dictee door burgemeester Aptroot werd voorgelezen. Elke zin diende voorzien te worden van een nummer en moest op een nieuwe regel geschreven worden, zodat de ‘nakijkers’ zo snel mogelijk konden corrigeren. De laatste twee zinnen van het dictee deden een appèl op het naderende aftreden van de heer Aptroot als burgemeester: ‘Onze afscheidnemende burgervader heeft zich daarom ten tweeden male op-en-top geprepareerd op het declameren van de hem ge-e-mailde tekst. Geëmotioneerd nemen wij afscheid van de burgemeester en van de originele wijze waarop hij zelfs de meest oubollige woorden weer up-to-date laat klinken’. Na afloop werd burgemeester Aptroot bedankt met een applaus vanuit de zaal.

Tijdens het wachten op de uitslag vond de trekking van de loterij plaats, waren er lekkere hapjes verkrijgbaar van RAS catering en speelde schoolband Fabians Hot Four de sterren van de hemel.
Presentatoren Angelique Nijmeijer en Hans van der Kraan praatten het geheel met humor en vlot aan elkaar.

Winnares met slechts 3 fouten was Diana van Gelder en het beste teamresultaat leverde Helena Technical Translations met gemiddeld 24,3 fouten. Dit was ruim boven het gemiddelde van alle deelnemende kandidaten, dat op 33,9 fouten lag.

 dictee  dictee3

VoorleesExpress

De opbrengst van €5000,- gaat naar de VoorleesExpress. Deze organisatie zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Samen met de ouders wordt ernaar gestreefd dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.
AnneMarie Hut, coördinator van de VoorleesExpress was blij verrast toen ze de cheque van €5000,- in ontvangst mocht nemen. “We kunnen met dit bedrag groeien van 70 naar 80 gezinnen, die kunnen deelnemen aan de VoorleesExpress”, zo meldde ze. “Dat betekent dus ook dat we méér vrijwilligers kunnen opleiden. Een fantastisch resultaat!”

Na twee keer begint het Groot Zoetermeers Dictee een traditie te worden. Met een ‘Tot Volgend jaar’ beëindigde vicepresidente Alice van Haeff namens de beide organiserende Lionsclubs een mooie en goed georganiseerde middag.

Vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress? Neem contact op met coördinator AnneMarie Hut: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fotograaf: Kees vd Graaf

-advertenties-

-goede doel-