image v9870Dit theaterseizoen is Harrie weer terug. Dit keer in de gedaante van een snackbareigenaar. Net als in de vorige voorstellingen gaat er ook in Herrie in de Keuken weer van alles mis en een en al vrolijkheid. Jon van Eerd kruipt weer in de huid van Harrie Vermeulen.

Zijn eigen bedachte personage Harrie Vermeulen loopt al 15 jaar als een rode draad door het leven van Jon van Eerd heen. “Locaties als een boot, camping of bonbonfabriek zijn zó typerend dat daar bijna als vanzelf van alles gebeurd. Dit keer vond ik een snackbar en een tatoeageshop inspirerend genoeg om daar van alles te laten plaatsvinden. Misverstanden, gekke situaties, en natuurlijk veel frikandellen, mayonaise en kroketten. Ik heb het stuk in anderhalf jaar geschreven”, vertelt Jon van Eerd. “Daarna hebben we een lezing gehad met mijn leesgroep. Daarin zitten bevriende acteurs die niet aan de voorstelling meedoen. Ook mijn rol wordt gelezen. Met de opmerkingen en bevindingen die uit die eerste lezing komen, ga ik dan verder schaven en schrijven”, zegt hij.

‘Herrie in de keuken’ is voor de acteurs een bijzonder stuk. Ze spelen namelijk met z’n zessen bij elkaar zo’n 60 rollen. “Dat zijn natuurlijk ook kleine rolletjes. Vaart is daarbij het belangrijkste. Je moet snel wisselen. Snorretje of pruikje opdoen of een andere stem. Tijdens het repeteren merken we of het werkt. Dat maakt het repetitieproces ook erg intensief en een uitdaging. En ook in het theater tijdens de try outs kom ik erachter of datgene wat ik heb bedacht ook echt werkt. Als blijkt dat je niet heel snel achter het toneel langs aan de andere kant kan opkomen dan moeten we dat veranderen. Het is echt een uitdaging”, legt Van Eerd uit.

Humor is een genre dat echt hem past. “Het leuke van humor is dat je direct respons krijgt”, zegt Van Eerd. “Bij drama zijn mensen misschien erg geraakt maar dat uiten ze niet direct. Hoe anders is dat bij de lach die altijd direct klinkt. Voor mij blijft humor een uitdaging om het iedere keer nog gekker of absurder te doen.”

Herrie in de keuken met oa Jon van Eerd, Arie Cupé en Anne Lamsvelt is vrijdag 27 en zaterdag 28 maart te zien in het Stadstheater Zoetermeer. Kaarten via www.stadstheater.nl.  Meer info op pretpakhuis.nl

Tekst: Hélène Ouwerkerk-Koeleman

-advertenties-

-goede doel-