Patrick Bennis, Heineken verzamelaar.

2012 0522057De in Oosterheem wonende Patrick Bennis verzamelt sinds zijn jeugd alles wat met het biermerk Heineken te maken heeft. Eerst had hij zijn verzameling op zolder, maar dat werd teveel. Patrick heeft inmiddels zijn eigen museum en is nog lang niet klaar met zijn verzameling.

Patrick opent de deur met een vriendelijke glimlach. Hij heeft een Heineken t-shirt aan en een groen vest waar ook zijn favoriete biermerk op staat. Het is nog te vroeg voor een biertje, dus komen de sapglazen op Heineken viltjes te staan.

's Lands grootste Heinekenverzamelaar schenkt in en vertelt dat hij veel media aandacht heeft gekregen voor zijn verzameling. Vorig jaar juni was hij in de uitzending van Edwin Evers.  Ook is hij een weekend door een cameraploeg gevolgd om een film te maken genaamd: 'The magic of Heineken.' Patrick heeft naam gemaakt met zijn verzameling van meer dan 10.000 Heineken artikelen. Daar willen wij natuurlijk alles over weten!

 

"Thuis had ik een grote kamer, dus ik schoof een tafel voor de kast,

zette er lege bierflesjes neer en maakte zo mijn eigen café."

 

Op zijn twaalfde kreeg Patrick een goed idee. Hij had ruimte genoeg om een hoekje in te richten als café. "Thuis had ik een grote kamer, dus schoof ik een tafel voor de kast, zette er lege bierflesjes neer en maakte zo mijn eigen café," legt Patrick uit. Zijn ouders waren de eerste stamgasten en hij serveerde uit echte Heineken pijpjes.

Hij krijgt dan al snel wat bierviltjes, een paar glazen en brengt regelmatig een bezoekje aan de slijterij waar hij posters en andere verzamelobjecten mee krijgt. In het begin kocht hij niets, later is hij van zijn zakgeld dingen gaan kopen.

"Ik weet nog dat ik 80 gulden van mijn oma had gehad en daarvan wilde ik graag een Heineken schilderij kopen. Mijn vader  raadde dit af. Het was immers veel geld voor mij. Het goede is dat ik naar mijn vader heb geluisterd, want niet veel later heb ik het schilderij gratis gekregen. Zo heb ik geleerd dat je niet alles zomaar moet kopen."

Vanaf zijn 14e jaar is hij lid van de BAV (Bier Artikelen Verzamelaars) en kent hij vele andere Biermerk verzamelaars. Zijn verzameling nam steeds grotere vormen aan.

 

 

 

 

De zolderkamer heeft geen gewoon behang.
Heinekenposters en affiches bekleden de
muur van Patrick's kamer.

2012 0522048

 

Guinnes book of records

 

In 1990 meldde de oom van Patrick hem aan voor het 'Guinnes book of records' en moest alles geteld worden. Het werd een logistieke operatie en het duurde een dag voordat de officials alles hadden geteld. Patrick kreeg het wereldrecord Heineken artikelen verzamelaar. Later hebben ze bij een andere verzamelaar geteld en moest hij zijn titel afstaan. Wakker ligt hij daar niet van, hij kan er om lachen, want hij heeft inmiddels vele malen meer items dan hij toen had. "Wie weet, ga ik ooit nog een keer proberen die titel terug te krijgen!"

Zijn verzameling is enorm breed, zo heeft hij posters, folders, personeelsbladen, flesjes en glazen. Met het verzamelen van glazen is hij voorzichtiger geworden. Eerst kocht hij alles waar het biermerk op staat, maar nu alleen nog de glazen die van de bierbrouwer zelf afkomstig zijn. Hij moet ergens een grens stellen want zijn ruimte is niet oneindig. Er is echter een uitzondering, want voor zijn trouwen heeft hij van Heineken toestemming gekregen om eigen huwelijksglazen te maken !

 

Een eigen privé museum.

 

De verzameling nam steeds grotere vormen aan en nam uiteindelijk de hele zolder in beslag. Nu heeft Patrick zijn eigen privé museum, maar helaas niet in Zoetermeer en niet voor iedereen toegankelijk. "In een loods heb ik nu de meeste items staan. Deze staat nu zo vol, dat er maar vijf mensen tegelijk naar binnen kunnen. Veronderstel dat iemand de glazen omstoot, daar moet ik niet aan denken. Een echt museum zou geweldig zijn, maar ik ben ook gelukkig zonder. Mijn vrouw heeft mij altijd gesteund, anders had ik mijn verzameling nooit zo groot kunnen laten worden. Wat ik wel graag zou willen is een keer exposeren in de Heineken experience. Helaas hebben ze mij daar nog niet voor gevraagd."

 

2012 0523038 Patrick heeft twee speciale glazen op tafel gezet.
Het zijn de glazen die hij liet maken voor zijn
huwelijk met Astrid.

Op de overloop hangt een grote lijst
met de historische gebeurtenis toen
Heineken de VS veroverde.


2012 0522052

 

"Vaak is het verhaal achter een object dat wat het verzamelen interessant maakt."

 

Patrick heeft vele mooie items en kan niet kiezen welke hij de mooiste vindt. Het is dan ook meestel niet het stuk op zich waar hij gek op is. "Vaak is het verhaal achter een object dat wat het verzamelen interessant maakt. Zo zag ik een mooi item staan op een rommelmarkt. Ik heb er 50 cent voor betaald en liep heel voorzichtig ik naar huis, want het was een zeldzaam stuk. Het was een oude bierpul met de tekst: Heineken's bier. Later is de 's er af gehaald omdat dit teveel drukkosten met zich mee bracht. Nu heet het Heineken bier."

 

Het bureau van Freddy Heineken.

 

"Na de filmopnames bij mij thuis mocht ik, samen met mijn vrouw, een  dag naar de Heineken experience, de oude brouwerij in Amsterdam aan de Stadhouderskade. Daar kreeg ik een speciale rondleiding. Dit was voor mij één van de mooiste dagen van mijn leven. Ik werd naar plekken meegenomen waar je eigenlijk nooit mag komen als bezoeker. Ik kwam bij het bureau van Freddy Heineken en dat was toch wel een bijzondere ervaring. Het filmen, de rondleiding en de voorpremière van de film was een geweldig iets. De ontmoeting met Charlene de Carvalho-Heineken, de dochter van Freddy was minstens zo speciaal. Toch was het mooiste moment dat zij tegen mij zei:

"Jij bent een waar ambassadeur"

 

2012 0523041 In de kast 'beste collectors items' staat in het midden de bierpul die hij kocht en dicht tegen zich aangedrukt mee naar huis nam.
Patrick toont vol trots de foto die gemaakt is in zijn privé museum. Op de foto staat Louisa, de kleindochter van Freddy Heineken. 2012 0522057

 

 

* Luister naar het radiofragment van Patrick bij Edwin Evers

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-