koninklijke van kempen begeer 1

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien.


Deze maand het kantoor dat ontworpen werd voor Koninklijke Van Kempen & Begeer door Van Moort & Partners aan de Zilverstraat 40.
Op zijn niet bepaald rustige plek naast de A12 en de spoorlijn lijkt dit glazen doosje op zonnige dagen op een kostbaar fonkelende edelsteen. Het kan niet beter passen bij de eigenaar en opdrachtgever voor de bouw, de Koninklijke Van Kempen & Begeer, zilverfabriek en hofleverancier van tafelzilver, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1777. Leuk detail: ook de Elfstedenkruisjes worden hier gemaakt.

In 1985 verhuisde het bedrijf van Voorschoten naar Zoetermeer, waar naar ontwerp van Van Moort & Partners Architekten uit Amstelveen een kantoor met bedrijfshal aan de Zilverstraat werd gebouwd, op het bedrijventerrein Lansinghage Noord. Een heel verschil met het uitgesproken monumentale gebouw uit 1858 in Voorschoten dat op een landhuis lijkt, maar ook het nieuwe onderkomen mag er wezen. De glasgevels maken het kantoor tot iets bijzonders. Zij zijn van spiegelend emalit of colorbell, geëmailleerd glas, dat in verschillende kleuren leverbaar is. Hier is gekozen voor antracietgrijs.

 

koninklijke van kempen begeer 2  koninklijke van kempen begeer 3 

 

Elegante uitstraling

Het kantoor heeft de voor de jaren tachtig kenmerkende afgeronde hoeken die het een elegante uitstraling geven. Dat effect wordt versterkt omdat het op een sokkel is gezet waardoor het boven de grond lijkt te zweven. Is het kantoor uitgesproken representatief, de grote bedrijfshal is als contrast een sober en functioneel gebouw met zijn bekleding van lichtgrijze damwandplaten.

De welstandscommissie was destijds vol lof over dit voor Zoetermeer bijzondere kantoor met zijn spiegelende glazen gevels. Bekende voorbeelden van gebouwen met spiegelgevels elders zijn de Laakpoort in Den Haag, een kantoortoren uit 1973 dat niet voor niets de bijnaam ‘Spiegelpaleis’ heeft gekregen en de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht uit 1983. De Rabobank is trouwens van architect Johan Bak (bureau Articon) die ook de Nelson Mandelbrug (gebouw van de maand oktober) heeft ontworpen.

 

Tekst en foto’s: Botine Koopmans

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

 

-advertenties-

-goede doel-