leeg huis met lichtTijdens de feestdagen zijn inbrekers extra actief, de kans dat er wordt ingebroken is rond de kerst 70% hoger, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Bewoners kunnen zelf veel doen om het inbrekers lastiger te maken, zoals de lichten aanlaten in huis.

Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken, zegt hierover: “Tijdens de feestdagen de piekdagen voor het inbrekersgilde. En als je dan overduidelijk laat blijken dat je niet thuis bent doordat je huis helemaal donker is of je hebt slechts een of twee lampjes aan, dan maak je het ze wel erg makkelijk. Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan. Tref daarom de juiste maatregelen.”

 

Ruime keus voor inbrekers

Met behulp van een app, tijdschakelaars of de buren, is gemakkelijk te regelen dat de lampen die gewoonlijk branden, ook tijdens de afwezigheid van de bewoners aan gaan of al zijn. “Dan weet een inbreker niet helemaal zeker of er iemand thuis is. Omdat hij echter zo’n ruime keus heeft uit woningen waarbij het overduidelijk is dat de bewoners er op dat moment niet zijn, zal hij eerder daar op zijn gemak zijn slag slaan”, aldus Staal. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur.

 

Tips voor veiliger feestdagen

Om feestdagen niet te laten bederven door een inbraak, geeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken de 3 belangrijkste tips:

1. Laat een bewoonde indruk achter. Zet bij een avondje weg bijvoorbeeld ook de tv of radio aan. Dit zorgt voor geluid en ‘bewegend’ licht. Wat ook heel goed kan is het neerzetten van ‘nep-kaarsen’ vlak achter de vitrage of lamellen. Die werken op een batterij, flikkeren net zoals een echte kaars en geven de indruk dat hier toch echt iemand thuis is. Laat met behulp van een tijdschakelaar of app alle lampen aangaan die je normaal ook aanhebt. Stel ze in op het tijdstip dat het donker wordt.

2. Laat vooral niet alleen de lichtjes van je kerstboom branden om het te doen lijken of je thuis bent. Daarmee bereik je juist het tegenovergestelde.

3. Ga je op meerdere dagen achtereen weg? Vraag of iemand de post weghaalt en laat het aanrecht ietwat rommelig ogen.

-advertenties-

-goede doel-