Dizary 2 verkleindZoetermeerse schrijver Patrick Berkhof trakteerde bezoekers 30 november op de beleving van zijn nieuwste boek Demonen van Myradé. Dit tweede boek uit de wereld van Dizary werd gepresenteerd in het Forumcafé. Mensen werden ontvangen door de harmonica van Arjen Grootendorst en een tweetal steampunkers.

 

De boekbeleving begon met een klankconcert van YslashY. Met hun gongs namen ze het publiek mee op een reis door klanken en de werelden die daarin verborgen liggen. De klanken leidden naar de ‘geboorte’ van Demonen van Myradé. Patrick reikte symbolisch het boek uit aan zijn broer, die hem net op tijd nog wees op een fout in de boekcover vlak voor deze gedrukt zou worden.

 

Dizary

Patrick vertelde over de wereld van Dizary die hij gecreëerd heeft. Voor hem ligt de basis bij de film Labyrinth uit 1986 van Jim Henson. In zijn fantasie is Dizary begonnen als een pretpark waarbij je door de verschillende delen van deze wereld kunt reizen. Het labyrint bestaat uit 3 lagen. Eteria is de bovenwereld en reikt tot in de wolken. Hier wonen de uitvinders, tovenaars en heksen. De tweede laag is Dizary, de stad met zijn ontelbare bruggetjes, weggetjes en tunnels. Dit is de plek waar de gewone mensen leven. Er zijn geen kruispunten - je kunt er alleen rechts of links. En ver, heel diep onder de grond ligt Nedorium. Daar wil je echt niet zijn, volgens de schrijver. Wie of wat hier woont is nog onbekend. De bedoeling van dit project is dat gastauteurs, kunstenaars en muzikanten meewerken aan het vormen van deze 'wold', zoals de wereld in Dizary genoemd wordt.

Dizary 0 verkleind  Dizary 6 verkleind   Dizary 9 verkleind

 

Hij liet ook zien hoe hij de cover van het boek heeft ontworpen. Hij heeft zichzelf in zijn woonkamer in verschillende houdingen gefotografeerd en deze omgevormd tot de beelden die op de voorkant te zien zijn.

Deel 1, Dizary, Het levende systeem zag in 2016 het licht. De eerste gastauteur Johan Klein Haneveld schreef in 2018 de novelle Acmala. Deel 2, Demonen van Myradé, verscheen vorige maand. En de tweede gastauteur Jasper Polane brengt zijn verhaal in Dizary volgend jaar uit.
Het publiek mocht na afloop zelfs even spieken in de geheime aantekeningenboeken van de schrijver.

Dizary 3 verkleind  Dizary 8 verkleind   Dizary copy

 

Sophia Drenth en 1000 Nachten

Naast de boekbeleving konden mensen genieten van de première van de boektrailer van het meest recente boek van Amsterdamse schrijfster, Sophia Drenth, 1000 Nachten. Tegenwoordig kan geen enkel boek meer zonder een boektrailer, die net al bij films, de lezer moet verleiden tot de aanschaf van het boek. De schrijfster vertelde met veel humor over de totstandkoming van de boektrailer. Wat komt er allemaal kijken bij het in beeld brengen van het verhaal dat zich tot dan alleen in het hoofd van de schrijver bevindt en uiteindelijk op papier is gezet? Een storyboard, de juiste locaties, acteurs, kostuums, grime (soms zelfgemaakte), muziek en natuurlijk de videomaker.

 

Dizary 1 verkleind

 

Het verhaal van 1000 Nachten speelt zich af in het oude Perzië. Maar waar vind je in Nederland een woestijn? Het werd uiteindelijk natuurgebied Soester Duinen in Utrecht. De opnamen duurden tot diep in de nacht. Ze werden zelfs aangesproken door mensen van Handhaving, omdat je na zonsondergang niet meer in de natuurgebieden mag zijn. Maar na maanden van plannen, bedenken, schrijven en weer schrappen stond de trailer eindelijk op beeld. Nu kon het publiek genieten van deze trailer.

Dizary 7 verkleind

Na afsluiting van de boekbeleving konden mensen de boeken aanschaffen en laten signeren. Bij aanschaf van een boek kregen mensen bij beide schrijvers een goodiebag cadeau.

 

Tekst en foto's: Marije Ronteltap

-advertenties-

-goede doel-