MUNA burgemeester

Burgemeester Aptroot sluit de MUNA conferentie af

Donderdag 13 februari sloot de algemene voorzitter Model United Nations Alfrink (MUNA) af. MUNA is een jaarlijkse conferentie georganiseerd voor scholieren waarin de Verenigde Naties worden nagespeeld. Bij de simulatie leren leerlingen veel over de kunst van het debatteren en het lobbyen Ze verdiepen zich in de globale problemen die besproken worden. En dat alles in het Engels.

Tijdens MUNA 2014 verbleven ongeveer 200 buitenlandse gasten in Zoetermeerse gastgezinnen. In de drie voorafgaande dagen hadden scholieren vanuit Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk, Turkije en India elkaar leren kennen en met elkaar gediscussieerd. Zo werd er gesproken over de situatie in Syriƫ, over kindsoldaten in Afrika, over de positie van vouwen in de derde wereld en over onderwijs in ontwikkelingslanden.

Bij de sluitingsceremonie van MUNA kwam zowel het internationale, als lokale aspect van de conferentie naar boven. Naast een korte samenvatting van het Engelstalige debat, was het woord aan burgemeester Aptroot die net terug van de Olympische winterspelen stelde dat Zoetermeer de plek is waar het gebeurt: "Jullie hebben groot gelijk niet in Sochi te zijn. Dit is de juiste plek om nu te zijn; Je bewust zijn van en debatteren over mensenrechten is ontzettend belangrijk." Daarnaast complimenteerde de burgemeester de leerlingen voor de wijze waarop zij zich wisten te presenteren en roemde met name de dresscode van de conferentie. Alle leerlingen die deelnamen aan de conferentie waren in pak of mantelpakje heel netjes gekleed.

-advertenties-

-goede doel-