vd Kooy Central Z Stadhuisplein 1Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de loftwoningen Central Z van V8 Architects in een voormalig kantoorgebouw aan het Stadhuisplein.


Midden in het stadscentrum van Zoetermeer zijn in een voormalig kantoorgebouw 18 woningen ontwikkeld door Van der Kooy Vastgoed. Karakteristiek voor het centrum is dat alle winkels en woningen op ‘de eerste verdieping’ liggen. Het hele voetgangersgebied is als het ware opgetild. Daaronder liggen parkeerplaatsen en de RandstadRail. De tram heeft een halte direct onder het vernieuwde gebouw. Op de eerste verdieping, aan het Stadhuisplein, bevindt zich horeca en daarboven woningen. Om dat plein nog iets meer cachet en tegelijk meer intimiteit te geven, is het gebouw met een verdieping opgehoogd.

V8 Architects doorsnede loftwoningen  vdKooy Central Z Stadhuisplein 3 

Uitzicht over het plein

Het bijzondere van het ontwerp van V8 Architects voor deze transformatie van kantoor tot woning ligt in de toegangen van de woningen. Er is namelijk geen galerij gemaakt, maar, geïnspireerd op flats van de architect Le Corbusier, een centrale gang op de tweede woonverdieping. Daar liggen aan beide kanten de voordeuren van de woningen die elk twee woonlagen hebben. De ene woning heeft de verdieping boven de gang, de andere woning de verdieping eronder. Daardoor profiteren alle woningen zowel van het uitzicht over het levendige plein en de straat, als van de zon en de rust aan de kant van het binnenhof, waar de terrassen zijn gemaakt.

De woningen zelf hebben ook bijzondere elementen zoals hoge plafonds en ramen. En vides, die de woonruimtes op de twee verdiepingen met elkaar verbinden. Dat levert grote open ruimtes op die de associatie met een loft oproepen. Naast de 12 loftwoningen bevinden zich ook zes appartementen, die in oppervlakte variëren, in het voormalige kantoorgebouw. Zo ontstaat er een grote variatie aan woningtypen.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

Tekst: Judith Schotanus
Foto’s: Rindert van der Toren ©Van der Kooy Vastgoed

-advertenties-

-goede doel-